Energilagrande papper

Genom att blanda elektriskt ledande bläck med papper möts framtidens krav på miljövänlighet och låga produktionskostnader. Acreo Swedish ICT, tillsammans med Laboratoriet för Organisk Elektronik, Linköpings universitet, KTH och Innventia har fått 34 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning för att gå vidare på forskningsområdet ”power papers” och hitta en rationell tillverkningsmetod.


Foto: Linköpings universitet

Power papers, eller energilagrande papper har utvecklats sedan 2012 av Innventia, KTH och Linköpings Universitet. Materialet är ett gummiliknande papper och består av en blandning mellan nanocellulosa och ledande polymer. Materialet har satt världsrekord i samtidig ledningsförmåga för joner och elektroner, något som förklarar den exceptionellt stora förmågan att lagra energi.
Till skillnad från dagens batterier och kondensatorer är energipappret tillverkat av enkla råvaror – förnyelsebar cellulosa och lättillgängliga ledande polymer – det har låg vikt, inga farliga kemikalier eller tungmetaller krävs och det är vattenfast. Och det är just tillverkningen som nu står i fokus när Acreo tillsammans med Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, KTH och Innventia ska hitta en rationell tillverkningsmetod.
– Utmaningen blir framför allt att gå från labbskala till en rationell storskalig produktion, säger projektledare David Nilsson på Acreo Swedish ICT. Lyckas vi med det öppnar sig stora möjligheter inom energisektorn, vilket industrin redan visat intresse för.

Comments are closed.