Embedded World 2014 om IoT och säkerhet
Embedded World 2014 har stängt portarna efter att 26 688 besökare släppts in. De skall jämföras med förra årets publikrekord med 22 547 besökare. Som vanligt fanns också ett par trender som stack ut extra mycket. Internet of Things fortsätter att vara "megatrend", men det finns också ett stort och växande intresse för säkerhet i alla dess former. Det gör bland annat att virtualisering tagit steget från modeord till allmänt bruk.
Årets Embedded World slog publikrekord med 26 688 besökare
Men låt oss börja med Internet of Things. Här försöker alla att vara med på ett hörn av en förhoppningsvis snabbt ökande marknad.
Grundförutsättningarna för att ansluta apparater, sensorer och det mesta annat till Internet är att elektroniken måste vara liten, billig och ha extremt låg energiförbrukning. Det är ingen enkel ekvation.
Att halvledarföretagen redan har lyckats står väl ganska klart. Alla tillverkare har redan presenterat energisnåla enkapseldatorer och systemkomponenter, där de flesta baseras på någon av de billigaste ARM-kärnorna. Vi ser dessutom en mängd nya komponenter baserade på enkla åttabits processorkärnor. Det gäller till exempel Microchip, som lanserat en hel rad nya komponenter med företagets åttabitskärna. Det gäller också företag som Silicon Labs och FTDI som fortsätter att satsa relativt hårt på Intels gamla 8051-arkitektur.
Men så fort det är dags för lite mer avancerad programvara är kommer förstås ARM-kärnorna fram. ARMs framgångar de senaste åren innebär att de allra flesta halvledartillverkarna baserar sina IoT-satsningar där.
De senaste åren har norska Energy Micro satsat stort och brett på att skapa en serie ARM-baserade enkapseldatorer med extremt låg energiförbrukning i förhållande till prestanda. En av konkurrenterna på samma marknad heter Silicon Labs och efter att Silicon Labs köpte Energy Micro i somras kunde man kanske vänta sig en del problem med att knyta samman två så pass överlappande produktprogram.
Men det verkar att ha gått bra. Eller rättare sagt – ARM-produkterna från Energy Micro vann. Nu står företaget med ett komplett program av ARM-baserade produkter (från Energy Micro) tillsammans med ett komplett program 8051-baserade produkter.
– Här finns all anledning att behålla de 8051-baserade produkterna, säger Geir Førre, ansvarig för microcontrollers hos Silicon Labs. Produktfamiljen har ett unikt och extremt flexibelt sätt att hantera I/O på. Men att behålla samma flexibilitet på ARM-sidan ledde till onödigt hög energiförbrukning, och därför var det klart från början att den fortsatta utvecklingen skulle baseras på Gecko-familjerna från Energy Micro.
– Våra microcontrollers har den särklass lägsta energiförbrukningen, säger Geir Førre, Silicon Labs. Det innebär att vi är oerhört starka inom allt som har med Internet of Things att göra.
Säkra system
Internet of Things sätter förstås ytterligare fokus på säkra system. Redan idag ser vi hackerattacker mot Internetanslutna hushållsmaskiner och den senaste jätteattacken i USA mot kreditkortläsare har fått de flesta att inse hur stort problemet faktiskt är och hur stort det kan bli.
Här ser förstås mjukvaruföretagen en möjlighet att öka sin marknad. De stora operativsystemsföretagen, som Wind River, Green Hills och Lynuxworks, visade alla embeddedsystem baserade på virtualisering. Det innebär att man ovanpå en liten och säker mikrokärna kan lägga flera operativsystem och blanda säkra och mindre säkra delar utan att någon del komprometterar den andra.
Virtualisering kan användas i massor av sammanhang och i mer eller mindre konsumentinriktade produkter. Green Hills visade till exempel ett samarbetsprojekt där en vanlig telefon kan användas både för privat bruk och i extremt kritiska miljöer. Trots virtualiseringen och de dubbla uppsättningarna operativsystem fungerar telefonen precis som vanligt.
Dave Kleidermacher är teknisk chef för Green Hills. Han var keynotetalare för konferensen och talade om säkra system.
Intel lanserade i år virtualisering som en viktig del i sin nya embeddedsatsning. Intel använder virtualiseringsmjukvara från Wind River och ser det som en kritisk del av embeddedsystem. Företaget satsar nu stort på utvecklingskit, där användare slipper större delen av arbetet med konfigureringsarbetet. Tanken är att användare både skall kunna börja på en mycket högre abstraktionsnivå och dessutom få möjlighet att enklare flytta sin mjukvara mellan olika system.
x86 eller ARM
Intels satsning är förstås ett sätt att förstärka dominansen för x86-arkitekturen inom den övre delen av embeddedvärlden. För så är det ju – x86-systemen dominerar framför allt kortdatormarknaden, åtminstone på de områden där kraven på låg energiförbrukning inte är alltför extrema.
Det här kan kanske verka konstigt efter allt tal om ARM i så många år, men det är skillnad mellan att utveckla en mobiltelefon och att utveckla ett kortbaserat styrsystem. Med x86 finns en komplett infrastruktur av hård- och mjukvara, medan den som satsar på ARM tvingas göra mer själv.
Trenden går förstås åt ARM-hållet och orsaken är enkel. Konsumentprodukter är billiga och elektronik som utvecklas för telefoner och handdatorer ger extrema prestanda i förhållande till kostnaden. Men utvecklingen går inte särskilt fort och man vet aldrig riktigt hur det blir med trender.
Filed under: Utländsk Ekonomi