ECS Syd med fokus på IoT
Tiden går och den 10-11 mars är det dags för ECS Syd. Den nobla konsten att täcka allt som är intressant och hett inom embedded tycks vara nästintill omöjlig att bemästra. Å ena sidan är programmet mycket omfattande för att vara första gången som evenemanget presenteras men å andra sidan måste man sätta ner foten och säga att detta är så mycket vi får plats med. Konferensen går parallellt i fyra spår över två dagar och där har vi fått sätta gränsen.
Lars Johan Larsson, programansvarig för ECS
Att bakgrunden är ECS i Stockholm, som fyller 10 år i år, är väl den faktor som ger ECS Syd en flygande start. ECS har utvecklats till ett internationellt begrepp och det speglas inte minst i talarlistan. Majoriteten av talarna är internationella experter inom sina områden.
Utställningen ser också ut att få en intressant profil. Flera företag finns med som inte är representerade i Sverige, både inom programvaruutveckling och IoT.
Internet of Things
Internet of Things är det område som alla tycks vara berörda av idag och framåt. Konferensen kommer att gå på djupet inom alla delar av teknologin. Första sessionen kan man kalla något av en återblick, eller kanske mer en beskrivning av läget för dagen. Vi ser på de erfarenheter som är gjorda av installerade projekt och plockar fram vad vi har lärt oss. Sedan dyker vi på känt ECS maner djupt ner i tekniken.
Vissa ämnen inom IoT får allt större uppmärksamhet allt eftersom vi går över till att applicera nätverk i verkligheten. Sessionen sensorer och sensornätverk får en prägel av låg-effektslösningar från konstruktion på chipnivå till rf-teknologin.
”Ultra low power” är ett begrepp som finns i stort sett i alla abstrakts. Bluetooth blir smart men det finns konkurerande metoder som anser sig vara överlägsna. Vi får en bild av status och framtid från några av de ledande inom branschen; Linear, Nordic Semiconductor och Silicon Labs.
Infrastructure är nästa kapitel. Vi tittar på vilka hjälpmedel som finns för att bygga system idag och vad man kan åstadkomma med Open Source programvara. Även forskning inom vilken arkitektur som passar i nästa generations lösningar.
Säkerhet är kanske det område man talar mest om idag. Budskapet vid ECS Syd kan sammanfattas som att säkerhet inte kan byggas in i efterhand. Den måsta planeras från kärnan i sensornodens operativsystem, genom gateways och protokoll till hela systemstrukturen.
Våra keynotes kommer att ge framtida perspektiv på hela industrin. Stephen Bryant, CTO vid Telenor Connexion AB kikar på hur IoT och Big Data formar framtiden. Dr Alex Jonsson från Evothings AB gör en analys av vad mobilindustrin och M2M världen kan och måste lära av varandra i form av verktyg, processer och säkerhet.
Programvaruutveckling
Det här är den andra stora punkten på ECS programmet. Områden som täcks är allt från hur man skriver säker och effektiv kod med C++, utvecklingsmetoder och nytänkande inom programvaruarkitektur. Ett stort kapitel blir programvarukvalitet. Även här får vi en lektion i att man måste börja från grunden. Det handlar om att tänka testbarhet redan när koden skrivs. Sedan blir det riktigt djupgående om automatiserad och modellbaserad test. Debug är ett närbesläktat område som får en egen session. Ett antal av industrins verkliga proffs delar med sig av sina kunskaper. Till exempel vad de vanligaste misstagen är och hur de kan undvikas. Vi får också se hur självtest byggs in på bästa sätt och hur debug i realtid kan gå till. Hardware-in-The-Loop har man talat om länge men det har varit en exklusiv verksamhet. Nu finns verktyg för att utföra HiL på industriella system. Till sist får vi se vad man kan utföra med modern JTAG probe.
Om detta inte räcker så kan man anmäla sig till en 2 timmars hands-on workshop. IAR lär ut hur man debuggar som ett proffs. Antalet platser är begränsat så det är bäst att registrera sig nu.
Mycket mer finns att säga om programmet men det går bra att läsa själv. Alla abstrakts finns att läsa på www.ecs-syd.se . Väl mött i Malmö den 10-11 mars.
Filed under: SvenskTeknik