Drönare hjälper klimatforskare på Svalbard

ÅF arrangerade i Stockholm den 12 september i år ett välbesökt och mycket uppskattad konferens om UAV-seminarium. I ett nästa steg arrangerar Rymdföretaget Umbilical Design, tillsammans med sin teknikpartner ÅF, en drönarworkshop på Svalbard för forskningsstationschefer från 79 arktiska forskningsstationer.

10umil01


(Pressbild: Drönarflygning på Tarfala forskningsstation, Maria Ader, ÅF)
Syftet med denna workshop är att se hur drönare kan stödja klimatforskare i arbetet mot den globala uppvärmningen.

Rymdföretaget Umbilical Design har fått i uppdrag att leda ett projekt inom det EU-finansierade projektet INTERACT (International Network for Terrestrial Research and Monitoring in the Arctic). Projektet ”Drones in Arctic Environment” fokuserar på hur drönare kan användas för att hjälpa arktisforskare.

Mycket påtagliga och snabbt föränderliga klimatförändringar präglar områdena kring Arktis: Den globala uppvärmningen leder till att isen kring polarzonen kontinuerligt smälter.

– Drönarworkshopen på Svalbard är en viktig milstolpe i projektet, som löper över flera år och fokuserar på forskarnas behov och utmaningar i den extrema arktiska miljön. Rymdtekniker och satellitdata är idag viktiga verktyg för infrastrukturen på Arktis. I projektet undersöks även om tekniker och sensorer utvecklade för rymdsektorn kan användas för drönare i de extrema väderförhållanden och temperaturskiftningar som råder i den arktiska regionen, säger Annelie Sule, Space Innovation Manager på Umbilical Design.

Workshop på Svalbard
Workshopen på Svalbard kommer att ge arktisforskarna möjlighet att testflyga drönare och kommer även att belysa lagstiftningen för att använda sig av drönare. Uppföljande aktiviteter efter drönarworkshopen på Svalbard är redan inplanerade, där möjlighet till industrisamarbeten kommer att finnas.

– Projektet har blivit uppmärksammat globalt. Vi hoppas hitta synergier med både forskare och drönarföretag, men även andra, för att tillsammans skapa värde och innovationer för klimatforskningen och arktisforskarnas viktiga arbete i den arktiska regionen, säger Annelie Sule.

Umbilical design, NASA och ESA
Umbilical Design grundades 2001 av Cecilia Hertz. Umbilical Design samverkar både med NASA och ESA (European Space Agency) med fokus på att kommersialisera rymdforskning för att utveckla hållbara produkter och tjänster, primärt för svensk industri. Umbilical Design är kontrakterat av ESA som en av 15 ”space brokers” inom ESA Technology Transfer Network. Uppdraget innebär att aktivera projekt där teknik och material från rymdindustrin kan överföras till lösningar inom industri och samhälle.

European Space Agency, ESA, är en oberoende europeisk rymdorganisation som grundades 1961 och som idag har 22 medlemsländer. ESAs syfte är att främja samverkan mellan europeiska länder gällande forskning, utveckling och tillämpning av teknik inom rymdsektorn. ESAs uppgift är även att rymdforskning sprids och får positiva effekter i samhället.

Läs mer om ÅFs UAV-seminarium på https://www.elinor.se/dronare-raddar-i-svara-situationer.html/

Comments are closed.