Digital mattebok på arabiska för gymnasieelever
Idag släpps den första gymnasiekursen på den arabiska versionen av Matteboken.se. Förhoppningen är att översättningen ska underlätta för elever med arabiska som modersmål att utveckla sina matematikkunskaper.
Sedan 2015 har cirka 200 000 personer sökt asyl i Sverige. Den enskilt största gruppen har sitt ursprung i Syrien och även Irak är ett stort ursprungsland. För att möta de stora grupperna med nyanlända arabisktalande elever har Mattecentrum låtit översätta studieverktyget Matteboken.se till arabiska. I augusti lanserades grundskoledelen och sedan dess har arabiska.matteboken.se haft över 100 000 besök. Nu är det dags för nästa steg. Idag släpps kursen matematik 1 för gymnasieskolan på sajten.
– Att översätta Matteboken.se till arabiska var ett självklart val, säger Karolina Lisslö, Mattecentrums generalsekreterare. Det är många elever som kommer till oss som har arabiska som modersmål. Vi vill skapa möjlighet för matematikinlärning oberoende av kunskaper i svenska. Matematik är trots allt ett universellt språk.
De båda språkversionerna av Matteboken.se har samma innehåll i teoritexter och interaktiva räkneövningar och det är lätt att växla mellan språken. Allt material följer den svenska läroplanen i matematik.
– Vår förhoppning är att nå ännu fler elever. Det är snart dags för nationella prov i matematik på gymnasiet och vi vill ge alla samma chans till att utveckla sina matematikkunskaper.
Översättningen till arabiska har gjorts i samarbete med Mattecentrums sponsor; försvars- och säkerhetsföretaget Saab.
– På Saab vill vi främja utbildning och teknikintresse hos barn och ungdomar och vårt samarbete med Mattecentrum är ett led i det arbetet, säger Micael Johansson, vice vd på Saab. . Vi är glada över att ha fått möjlighet att bidra till att Matteboken.se översatts till arabiska så att Mattecentrum kan nå ännu fler med sin verksamhet.
Filed under: SvenskTeknik
Alla hoppas att allting är snart på arabiska för att främja integrationen
Vore bättre om de lärde sig engelska o svenska i stället.