Datacenter drivs med grön energi
Tieto tänker använda grön energi fullt ut i alla sina nordiska datacenter. Målet är att minska koldioxidutsläpp relaterade till energiförbrukning med 50 procent till år 2020.
– Vi undersöker hela tiden olika sätt att minska utsläppen av växthusgaser från vår verksamhet. Utsläppen genereras huvudsakligen av indirekt energiförbrukning i datacenter och kontor, samt vid affärsresor. Vi är stolta över det faktum att våra energirelaterade utsläpp av växthusgaser nu kommer att halveras, då alla våra nordiska datacenter helt går över till grön el, säger Inger Ekman, chef för teknologitjänster och modernisering på Tieto.
Tieto har totalt fyra datacenter i Finland och Sverige samt ett i Norge som alla använder grön el. Företaget arbetar kontinuerligt för att förbättra energieffektiviteten i sin verksamhet, exempelvis genom att optimera kylkapaciteten, utnyttja intelligent luftflödeshantering och implementera datorteknik med låg energiförbrukning.
Tieto återvinner också den överskottsvärme som genereras av servrarna i datacentren. Denna lösning används för närvarande i Tietos prisbelönta datacenter i Esbo, Finland, där överskottsvärmen används i det lokala fjärrvärmenätet och värmer upp till 1 500 hushåll. I Stockholm används en liknande lösning för att möjliggöra uppvärmning av anläggningar och närliggande bostadsområde. Samtidigt drivs datacentret i Norge – beläget djupt inne i ett berg i Stavanger – med förnybar energi och kyls av kallvatten från närliggande fjord.
– Mängden data som överförs och lagras blir alltmer omfattande, vilket skapar en ökande efterfrågan på moderna, säkra och hållbara datacentermiljöer. Genom att hjälpa våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp genom automatiserade processer, digitala arbetsplatser och intelligenta tjänster, kan vi göra en verklig skillnad när det gäller att utveckla ett hållbart samhälle ”, säger Kia Haring, chef för global kommunikation och företagsansvar, Tieto.
Det framgår inte från pressmeddelandet hur Tieto tidigare lyckats hitta fossilbaserad el i Sverige och Norge.
Filed under: Svensk Ekonomi
Vi kan ju se vad t.ex. Vattenfall skriver om koldioxidutsläpp:
https://www.vattenfall.se/elavtal/energikallor/elens-ursprung/
Vattenfalls livscykelanalyser anger gram CO2 per producerad kWh räknat på hela livslängden från ”gruva till grav”.
66 Solceller
13,3 Vindkraft
8,3 Vattenkraft
4,0 Kärnkraft
Jag hoppas Tieto kontrollerade fakta och valde energikällan med lägst koldioxidutsläpp.