Cortex M4 för lågenergi
När Texas Instruments tar steget till 32 bit för enkapseldatorer nöjer man sig inte med den enklaste ARM-processorn. I MSP432 finns Cortex M4F-kärnan med både DSP och flyttalsprocessor. Ändå ligger energiförbrukningen på mycket låga nivåer.
– Kombinationen av låg energiförbrukning och mycket bra analoga prestanda gör MSP432 överlägsen, säger Jennifer Barry från Texas Instruments
Den nya och kraftfullare versionen av Texas Instruments MSP430-serie visade sig, inte oväntat, vara baserad på en ARM Cortex-kärna. TI valde den kraftfullare Cortex M4F-kärnan och har gjort en hel del modifieringar för att snabba upp exekveringen.
– Om vi tittar på Coremarkresultat ligger vi bäst till av de jämförbara processorerna med 3,41/HMz, säger Jennifer Barry. Dessutom når vi extremt bra resultat i ULPBench-testen, med 167,4, vilket är mycket bättre än någon annan enkapseldator med samma processorkärna. Det är till och med klart bättre än våra egna MSP430-komponenter.
MSP432 är utvecklad i Texas Instruments egen 90 nm lågenergiprocess för flashminnesbaserade konstruktioner. Den har bland annat separata flashbankar och en bred flashbuffert för snabbare minnesåtkomst, men också ett snabbt inbyggt ROM-minne med färdiga drivrutiner.
– Där finns ett komplett bibliotek med drivrutiner för periferienheterna och det snabba ROM-minnet hjälper till att öka systemprestanda. Det innebär förstås också att man kan spara flashminne.
Analogprestanda har alltid varit viktigt för TI och i MSP432 märks det bland annat på A/D-omvandlaren.
– Upplösningen är hela 14 bitar, men den är också mycket snabbare än konkurrenternas omvandlare. Faktiskt hela fem gånger snabbare än närmaste konkurrent.
Mycket arbete har lagts ner på att göra övergången från MSP430 till MSP432 så enkel som möjligt. I grunden skiljer sig arkitekturerna ganska kraftigt, men verktygen tar hand om det mesta.
– Förutsättningen är förstås att man arbetar med högnivåspråk, säger Roger Neumair, systemarkitekt för MSP430. MSP 432 är ju en registerbaserad RISC-arkitektur, så assemblerkoden skiljer sig en hel del. Men de allra flesta arbetar i C och då går det normalt sett mycket snabbt att konvertera ett program från MSP430 till MSP432. I/O-enheterna är dessutom kompatibla och det förenklar kraftigt.
Det finns gott om verktyg, både från TI själva och från samarbetspartners som IAR och Keil. Den egna cloudbaserade verktygsuppsättningen gör det också lätt att testa utan att behöva installera verktyg i datorn.
Filed under: Utländsk Teknik