Codemill ska skapa virtuellt provrum
Umeå-företaget Codemill kommer att delta i ett EU-finansierat projekt lett av forskningsinstitutet Fraunhofer. Projektet, döpt till ProCAMS, handlar om intelligenta videoanalysapplikationer som till exempel kan användas för att virtuellt prova ut kläder innan köp.
Codemill har nyligen blivit beviljat finansiering från EU-programmet Horisont 2020 genom Uminova Innovation och Enterprise Europe Network och kommer nu att delta i EU-projektet ProCAMS som samordnas av det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer.
Fraunhofer kommer att ordna en tävling där forskare och privatpersoner är välkomna att bidra med moduler för olika utmaningar i samband med videoanalys. CodeMill och övriga företag i projektkonsortiet kommer sedan ta de vinnande modulerna ett steg längre och förvandla dem till säljbara produkter. Ambitionen med ProCAMS är att etablera en ”win-win”-situation för utvecklare av intelligenta videoanalysapplikationer och augmenterat medieinnehåll.
Codemill, som har flera års erfarenhet av utveckling och integration av MAM-system, kommerl att leda tre delprojekt: “3D scanning for the fashion industry”, “Automatic tool for grouping occurrences of distinct individuals” och “Automatic survey of customers’ mood”
I det första delprojektet kommer Codemill att få en modul som kan återskapa en 3D-kropp från en videofilm. Möjligheten att återskapa 3D-kroppar från 2D-video kan vara användbart när man behöver beställa reservdelar till en maskin eller för att få den perfekta passformen när man beställer nya kläder. För detta kommer företaget att implementera ett virtuellt klädverktyg för kundanpassade val av kläder som kommer att använda ProCAMS videoanalysrepositorie. Kort sagt, ett virtuellt provrum. I det tredje delprojektet kommer Codemill att få en modul för igenkänning av känslor och utveckla ett återkopplingssystem som bygger på automatisk detektering.
Projektet ProCAMS förväntas leda till innovativa lösningar med hög marknadspotential som är redo att distribueras av europeiska företag inom den kreativa industrin. Det virtuella klädverktyg som CodeMill kommer att utveckla kan enligt företaget vara mycket användbar för modebranschen.
– Det är ett ambitiöst projekt som syftar till att tänja på gränserna för praktisk videoanalys. Konsortiet är väl ihopsatt och Fraunhofer har många framgångsrika projekt på sin meritlista, säger Johanna Björklund, CTO på CodeMill.
ProCAMS börjar i mars i år och kommer att fortsätta under två år – ett kort projekt i ett EU-perspektiv. 5-7 utvecklare kommer att ägna sin tid för genomförandet med Johanna Björklund som produktägare.
– För det här projektet avser vi att anställa en senior IT-arkitekt inom en snar framtid och på längre sikt dessutom 2-3 utvecklar.
ProCAMS, kort för Promoting Creativeness in Augmented Media Services, är ett EU-projekt som syftar till att utveckla ett gemensamt online-bibliotek med komponenter för intelligent videoanalys. Biblioteket kommer då att fungera som en resurs för företag som arbetar med videoproduktion.
Projektet leds av det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer FIT. Andra medlemmar i projektkonsortiet är CodeMill AB (Sverige), LT Multimedia (Italien), MOG Technologies SA (Portugal), ARWorks Ltd (Ungern), Lynceus Visual Technologies UG (Tyskland), PUCK AG (Tyskland) och Big Bad Wolf Ltd (Belgien).
Filed under: SvenskTeknik