Cadence köper IP-företag

Kapplöpningen om att kontrollera både EDA-verktyg och IP-moduler pågår som bäst och Cadence har varit mycket aktiva den senaste tiden. I morse stod det klart att företaget köper det polska IP-företaget Evatronix. För bara ett par veckor sedan köptes Tensilica. och affären med indiska Cosmic Circuits står bara och väntar på myndighetsgodkännande. Cadence har vid det här laget samlat ihop ett ganska gediget IP-bibliotek.

 


– De gamla sätten att tillverka och sälja IP fungerar inte längre, säger Martin Lund, ansvarig hos Cadence för SoC-konstruktion. En gång i tiden gick det bra med en "one size fits all"-modell, men det går inte med dagens komplexa processer, komplexa modeller och krav på korrekt funktion omedelbart.

För ett EDA-företag som Cadence är det naturligt att expandera så mycket som möjligt på IP-sidan. Det är givetvis en fördel att kunna leverera en komplett uppsättning IP-block som är testade och verifierade i den aktuella tillverkningsprocessen. Cadence har satsat mycket hårt på samarbetsprojekt, senast med ARM och Tensilica för att tillverka testkomponenter i till exempel 16 nm FinFET från TSMC.
Men för att företaget skall få en tillräckligt stark position krävs också massor av olika IP-block av olika typer. Med köpet av Denali för ett par år sedan fick Cadence tillgång till minnes-IP och gränssnitts-IP av olika slag. Med köpet av Tensilica fick man olika typer av DSP-lösningar, både fasta och konfigurerbara. Och med köpet av Cosmic (som ännu inte är helt klart)  kom en rad analoga lösningar för olika typer av gränssnitt. Vad ger då Evatronix (förutom att man hindrar Synopsys från att köpa)?
– Evatronix har idag ca 60 programmerare och ca 600 kunder. På programmet finns en rad IP-block som vi behöver, till exempel USB 2.0 och USB 3.0, grafikgränssnitt, MIPI och IP för lagringskontroll. Med modulerna från Evatronix har vi nu en mycket komplett IP-katalog.

Mer SoC
Ett av de stora problemen på IP-sidan är att de traditionella ASIC-tillverkarna blir färre och antalet stora SoC-konstruktioner ökar. Där används de allra senaste processerna och där är volymerna till slutkunderna så stora att förseningar blir ytterst dyrbara.


– Att utvecklingen går den här vägen beror på den snabba tillväxten bland mobila konsumentprodukter, säger Lip Bu Tan, vd för Cadence. Tillväxten på marknaden för mobila produkter är otroliga 66 procent per år och produkterna är genomgående baserade på avancerade SoC-komponenter. Vi gjorde i dagarna en test-SoC med en 64-bits ARM Cortex A57-kärna på en 16 nm FinFET-process och för att den typen av konstruktioner skall fungera smärtfritt krävs att man har fullständig kontroll över hela processen. SoC-tillverkarna lägger gärna över mer till oss om vi kan visa att det fungerar bra.

Analogt och digitalt
Köpet av Evatronix ger alltså en rad IP-block för gränssnitt som t ex USB och MIPI. Cadence kommer att kombinera dessa med de egna analoga drivstegen (från Cosmic) och på det sättet ha kompletta lösningar. Däremot kommer man knappast att köpa in några processorkärnor som konkurrerar med ARM. Det goda samarbetet med ARM är knappast något som man har lust att riskera.

Göte Fagerfjäll

Comments are closed.