Bättre utveckling för distributörerna
Enligt branschorganisationen DMASS visar fjärde kvartalet 2020 en minskning med 3,8 procent jämfört med samma period förra året innan för de europeiska komponentdistributörerna. Det är betydligt bättre än de tre föregående kvartalen och indikerar att branschen är på väg ur pandemikrisen. Men 2021 präglas också av ökad komponentbrist.
Det värsta verkar vara över för de europeiska komponentdistributörerna och mycket talar för en tillväxt 2021. Effekterna av COVID-19 minskar stadigt och en stark tillväxt i Asien driver efterfrågan också i Europa.
Men fjärde kvartalet 2020 visade ändå en svag tillbakagång jämfört med året innan. Enligt DMASS Ltd föll försäljningen med 3,8 procent till 1,86 miljarder euro. För hela 2020 blev nedgången hela 12,4 procent och försäljningen stannade vid 7,72 miljarder euro.
– Visserligen pågår fortfarande den andra vågen av pandemin för fullt och transportproblemen är stora men efterfrågan växer starkt speciellt från fordonssektorn, säger Georg Steinberger, ordförande för DMASS. Längre ledtider och prisökningar kommer sannolikt att dominera första halvan av 2021 och vi får se om den mycket starka orderingången fortsätter efter sommaren.
Länder och regioner med starka kontraktstillverkare klarade sig bra under fjärde kvartalet, medan större regioner hade mer problem med effekterna av pandemin. Skillnaderna gick från 24 procents tillbakagång till 22 procents ökning. Tyskland fortsatte att minska mer än genomsnittet, med 8,2 procent till 487 miljoner euro, Italien minskade med 3,9 procent, till 153 miljoner euro och Frankrike minskade med hela 10 procent till 117 miljoner euro.
Trots en del tidigareläggning av leveranser på grund av Brexit minskade marknaden i Storbritannien med så mycket som 15,1 procent till 118 miljoner euro. Norden låg däremot nära genomsnittet med 5,7 procents minskning till 146 miljoner euro. Den östra regionen, med Östeuropa, Israel och Turkiet växte med 2,3 procent till 356 miljoner euro och Benelux växte med 14,7 procent till 70 miljoner euro.
– Slutsatserna man kan dra är att regioner med stark kontraktstillverkning har en snabb återhämtning och att Tyskland minskar, delvis beroende på outsourcing till Östeuropa. Storbritannien har ännu inte sett några signifikanta Brexit-effekter, men de kommer säkert under 2021.
När det gäller produktgrupper visade diskreta komponenter, effekthalvledare, sensorer, flashminnen och enkapseldatorer en positiv utveckling. Optokomponenter, analoga komponenter, minnen och annan logik (t ex ASSP) minskade enligt genomsnittet. Mikroprocessorer, programmerbar logik och standardlogik minskade tvåsiffrigt.
På årsbasis minskade alla produktgrupper även om skillnaderna var stora: Analoga komponenter minskade med 13,1 procent till 2,25 miljarder euro. Mikroprocessorer, enkapseldatorer och signalprocessorer minskade med 9,8 procent till 2,25 miljarder euro. Kraftelektronik minskade med 11,5 procent till 872 miljoner euro. Optokomponenter minskade med 8,8 procent till 717 miljoner euro. Minneskomponenter minskade med 19,6 miljoner till 651 miljoner euro. Programmerbar logik minskade med 13,7 procent till 500 miljoner euro. Övrig logik minskade med 8,8 procent till 442 miljoner euro. Diskret elektronik minskade med 18,7 procent till 394 miljoner euro. Sensorer minskade 3,7 procent till 216 miljoner euro. Standardlogik minskade med 16,4 procent till 108 miljoner euro.
– Om det alls finns någon trend verkar det som om standardprodukter minskar mer än komplexa produkter eller kategorier som kräver mycket support. Det skall bli intressant att se om den utvecklingen fortsätter under 2021.
– 2020 var ett år med tvåsiffriga nedgångar för distributionen. Men vi ser att orderingången är stark och att efterfrågan återvänder. Vi ser också bristsituationer under första halvåret.
– Det är intressant att se hur diskussionerna om beroendet av Asien upprepar sig hela tiden. Under åratal eller till och med årtionden har Europas fokus på industri- och fordonsområdet lett till att halvledarproduktionen i Asien stämmer ganska dåligt med europeiska behov. Den positiva nyheten är att distributörerna fortsatt är bäst på att aggregera behov och därför bästa alternativet för Europas kunder.
Filed under: Utländsk Ekonomi