ARM-emulatorer får IAR att växa
– Idag är 60 procent av vår försäljning ARM-relaterad, säger Stefan Skarin, vd för IAR Systems. Köpet av Signum Systems ger oss de ARM-verktyg som vi har saknat.
Uppsalaföretaget IAR Systems har haft ett bra år. Omsättningen har ökat med ca 20 procent och resultatet har ökat ännu mycket mer. Företaget har nu ca 150 anställda i Sverige, varav 20 har kommit till i år. Men på en del av de områden där man vill växa är det nödvändigt att ta större grepp.
– Avancerade emulatorer för ARM-processorer är ett sådant område, säger Stefan Skarin. Vi har ett bra program med probar för de mindre ARM-processorerna, men kunderna tar nu steget till allt större processorer. Och där har Signum ett komplett program.
Signum Systems har arbetat med emulatorer i 37 år och har vid det här laget ett mycket bra program. Företaget är också hårt fokuserat på tekniskt avancerade lösningar.
– Redan från början arbetade man till exempel med multicore. Grundarna kom från forskningsmiljö och det märks på produkterna.
Satsningen på emulatorer och debugverktyg innebär att IAR kan fortsätta att växa snabbt. Övergången från enkla enkapseldatorer till avancerade 32-bitsprocessorer ställer högre krav på utvecklarna och det är svårt att klara sig utan hårdvaruverktyg, även om de är betydligt dyrare än mjukvaruverktyg.
– Men det finns ändå så mycket att vinna i att ta steget till de mera avancerade ARM-processorerna. Vi ser till exempel en mängd nya tillämpningar där man använder avancerade algoritmer för att spara energi. Ett bra exempel är en tvättmaskin som använder en processor för att mäta och beräkna effektiviteten och en för att sköta presentationen. Bägge är 32-bits ARM-processorer. Vi ser också kunder som standardiserar på ARM för att förenkla utvecklingsarbetet.
Filed under: Svensk Ekonomi