Årets kvinnliga KTH-teknolog
Årets Future Female Leader Award, FFLA, tilldelas Katarina Larsson, Datateknik, KTH. Priset delas ut för åttonde året i rad till KTH:s mest framstående kvinnliga teknolog. Förutom äran får vinnaren ett skräddarsytt traineeprogram.
Foto: Eva Olsson
Juryn skriver i sin motivering bland annat att Katarina Larsson är:
"En person som uppfyller alla de kriterier vi ställer hos en vinnare av detta pris. Med en slående nyfikenhet för hur teknik fungerar, kombinerat med en stark och inspirerande personlighet är hon en bra förebild för andra. Hon har spännande lärdomar från internationella erfarenheter och ett påvisat gott ledarskap både på och utanför planen. Hon är karismatisk, nyfiken och vågar utmana traditionella tankesätt. Vi ser fram emot att få ta del av hennes entusiasm och kunskaper och se vad vi kan lära oss av henne."
Vinnaren får en mentor via KTH Näringslivssamverkan och även ett personligt silverhalsband designat av Marie-Helene Bornhall. Dessutom sponsrar företaget Kvinnokompetensen med ett ledarutvecklingsprogram om cirka fyra månader.
Priset delas ut av KTH i samarbete med AstraZeneca, Electrolux, Ericsson, Fortum, Skanska, Scania och Sandvik. Under våren har partnerföretagen bjudit in 20 utvalda FFLA-kandidater på studiebesök för att berätta mer om respektive företag och dess karriärmöjligheter.
Till final gick även Mehrnaz Amanati Bari, Emelie Andrén Melton, Lisa Grönlund, Marie Lagström, Louise Linder, Madelen Ohlson, Maja Tano, Cecilia Thorsen och Caroline Åman.
FFLA vänder sig till alla kvinnliga studenter som läser till civilingenjör eller arkitekt på KTH i Stockholm och som ämnar ta examen under läsåret.
– Alla har de bästa förutsättningar att göra en lysande karriär. Därför är det också självklart för oss att använda FFLA för att skapa ett mer jämställt universitet och öka tjejers intresse att söka tekniska utbildningar, säger Peter Gudmundson, rektor vid KTH.
Han ser FFLA-finalisterna som ambassadörer och förebilder för framtida studenter. De visar att dagens och morgondagens ingenjör ofta har stimulerande arbeten i internationella miljöer.
– Vi vet att våra studenter får intressanta och utvecklande jobb. Men frågan är vilken bild ungdomar har av ingenjörens arbetsmarknad. De känner till vad en läkare, lärare eller journalist arbetar med, men vad gör egentligen en ingenjör? säger Peter Gudmundson.
Initiativet till FFLA kommer ursprungligen från organisationen Carpe Competencia. Prisets syfte är att attrahera fler kvinnliga studenter och motivera dem att i framtiden axla en ledarposition.
Filed under: SvenskTeknik