Årets Innovatörer 2020

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets Innovatör uppmärksamma en student, forskare eller anställd vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället och som har varit kreativ, nytänkande, driven, visionär, engagerad och entreprenöriell. Utmärkelsen Årets Innovatör anställd 2020 går till Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik. Priset Årets Innovatör student går till David Sundvall och brodern Kristian Sundvall.


Ulrika Rova, Kristian Sundvall och David Sundvall

– Vi är väldigt tacksamma för den här uppmärksamheten, säger David Sundvall, student Civilingenjör teknisk design vid Luleå tekniska universitet. Det här betyder oerhört mycket för oss. Det ger oss verkligen en boost att fortsätta att arbeta som entreprenörer, som ju ofta innebär att man arbetar utanför sin bekvämlighetszon. Det betyder också mycket att utmärkelsen kommer från en jury med bland annat representanter från akademin.

– Det betyder otroligt mycket att få den här utmärkelsen, säger Ulrika Rova. När man jobbar med både grundforskning och tillämpad forskning så är en viktig drivkraft för mig att det också finns en samhällsnytta med min forskning. Utmärkelsen visar att det finns de som tror de på den här idén och innovationen.

Motiveringen till Årets Innovatör 2020:

Ulrika Rova har de senaste åren drivit projektet ”prebiotika från skog och hav” inriktat mot att utveckla hållbara livsmedelsprodukter från skogsrester. Innovationen bidrar med nya möjligheter till att lösa tre av världens största problem: bristande folkhälsa, ohållbar resurshantering och begränsad livsmedelstillgång. Och detta utan negativ påverkan på miljön. Ulrika har med stort engagemang, djup sakkunskap och ett beundransvärt driv tagit sina resultat till potentiella innovationer.

Motiveringen till Årets Innovatör 2020:

David Sundvall och Kristian Sundvalls innovation är en tjänst och en vattenreningsmaskin. Innovationen producerar rent och billigare vatten än existerande alternativ för människor som lever i ekonomisk vattenbrist. Den ger direkt kundnytta och är en enkel lösning på ett problem som kan beskrivas som en mänsklig rättighet. David och Kristian har i detta arbete blivit inspirerande förebilder som innovatörer för samhällsnytta framförallt för andra studenter på Luleå tekniska universitet.

– Syftet med Årets Innovatör är att bidra till att lyfta fram Luleå tekniska universitet som en grogrund för innovation och hylla de individer som bidragit extra till just detta, säger Johanna Carlsson, projektledare Innovationskontoret vid Luleå tekniska universitet.

I juryn för Årets Innovatör medverkar Luleå tekniska universitet, LTU Business, Norrbottens handelskammare, Arctic Business, Nordea och Go Business.

Comments are closed.