Adaptiva systemmoduler från Xilinx
Från Xilinx kommer nu en serie moduler baserade på företagets systemkomponenter i Zynq UltraScale+-serien. Systemmodulerna kallas Kria och är i första steget avsedda att göra det lätt att använda programmerbar logik i AI-baserade visionssystem.
Kria-serien förenklar både hård- och mjukvaruutvecklingen. Systemmodulerna innehåller all nödvändig hårdvara och kortar därför ner den delen av utvecklingsarbetet. Men minst lika mycket arbete har lagts på att förenkla mjukvaruutvecklingen. Den som saknar vana vid att arbeta med programmerbar logik kan helt basera systemet på färdiga mjukvarumoduler, medan den som är van vid FPGA-utveckling kan välja att göra allt själv.
Den första produkten i serien kallas Kria K26 SOM och är avsedd för AI-baserade visionstillämpningar. Efter hand kommer ytterligare en rad moduler för andra områden att lanseras. Gemensamt för dem alla är att Xilinx satsar på högnivåverktyg på systemnivå.
– Vi startade vår väg mot systemprodukter med Alveo-korten för datacenter, säger Kirk Saban, vice president, Product and Platform Marketing hos Xilinx. Nu fortsätter vi med kompletta kortbaserade lösningar för embeddedsystem. Kria SOM-portföljen tar oss ut till edge-tillämpningarna och gör adapterbar hårdvara tillgänglig för miljoner mjukvaru- och AI-utvecklare.
Kria K26 SOM är baserad på Xilinx Zynq UltraScale+ MPSoC-arkitektur. Det innebär en Arm Cortex A53-processor, mer än 250 000 programmerbara logikceller och en H.264/265 video codec. Modulen har också 4 Gbyte DDR4-minne och 245 I/O som gör det möjligt att anpassa den till i stort sett vilken sensor eller gränssnitt som helst.
AI-prestanda ligger på 1,4 TOPS vilket är mer än tre gånger bättre än motsvarande GPU-baserade lösningar. Arkitekturen ger också låg latens och låg energiförbrukning i förhållande till prestanda. Typiska tillämpningar är övervakningskameror, maskinigenkänning och robotik.
Xilinx har de senaste åren investerat kraftigt i verktyg för att göra adaptiva datorer lättare att använda i AI-sammanhang. För Kria SOM innebär det att konstruktörer kan nöja sig med att lägga in färdiga moduler utan behov av varken modifiering eller FPGA-routing. Det går också att modifiera moduler eller skapa tillägg utan behov av routing så länge man håller sig inom de givna ramarna.
Med de här förutsättningarna kan konstruktörerna helt koncentrera sig på att ta fram AI-modeller i välkända högnivåverktyg som TensorFlow, Pythorc eller Café. Det går också att utveckla modeller i C, C++, OpenCL och Python med hjälp av Xilinx öppna Vitis-plattform.
Den som vill börja konstruera med Kria SOM kan med fördel använda Kria KV260 Vision AI Starter Kit. Det är en komplett plattform med kort och mjukvara som gör det lätt att komma igång. Tanken är att en konstruktör utan FPGA-vana skall kunna ha ett fungerande demosystem på mindre än en timme. Startkitet gör också att hobbyister och skolor kan börja utveckla FPGA-baserade AI-system. Ett startkit kostar 199 dollar.
Kria är utan tvekan ett viktigt steg för Xilinx. Sedan FPGA-tekniken utvecklades har den stora stötestenen varit svårigheten att komma igång och de ganska komplicerade verktygen för place-and-route. De senaste åren har Xilinx lagt ner massor av resurser på att förenkla användningen och skapa en snabb väg in i FPGA-tekniken.
Kria KV260 Vision AI Starter Kit
Filed under: Utländsk Teknik