ABB-robotar snabbar upp batteriproduktion
Från ABB kommer två nya robotfamiljer för komplexa tillverkningstillämpningar. IRB 5710 och 5720 ger större hastighet, noggrannhet, flexibilitet och en mer robust design, däribland integrerat processkablage, ökad produktivitet och förbättrade resultat med högre drifttid för tillämpningar som innefattar tillverkning av elfordon, gjutning och smide samt gummi-, plast- och metalltillverkning.
IRB 5710 och 5720 finns i åtta varianter och ger en rad olika alternativ med nyttolaster från 70 till 180 kg och en räckvidd på 2,3 till 3 m. Tillsammans lämpar sig de båda robotfamiljerna för ett stort antal produktionsuppgifter, däribland materialhantering, maskinbetjäning och montering, liksom specifika funktioner inom elfordonstillverkning som plockning och placering av batterimoduler, högprecisionsmontering och reservdelshantering. Fördelarna med robotarna innebär att de också är idealiska för användning inom formgjutning av plast, metallgjutning, rengöring och spruttillämpningar.
– De nya robotarna påskyndar ABB:s fortsatta expansion på den snabbväxande elfordonsmarknaden, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics fordonsverksamhet. Övergången från fordon med förbränningsmotor till elfordon handlar i synnerhet om att driva en ökad efterfrågan på snabba, anpassningsbara produktionslinjer. Elfordonsdesign kan ofta vara mycket komplex och komponenter som batterier och halvledarmoduler kan vara mycket tunga eller extremt ömtåliga. Denna efterfrågan innebär att det behövs lösningar med mycket hög precision och repeterbarhet för att undvika produktionsfel.
Båda robotfamiljerna drivs av ABB:s nya styrenhet OmniCore V250XT, det senaste tillskottet till styrenhetsfamiljen OmniCore. Styrenheten OmniCore V250XT använder sig av ABB:s teknik för rörelsestyrning TrueMove och QuickMove vilka möjliggör för robotarna IRB 5710 och IRB 5720 att erbjuda klassledande hastighet som ger förbättrad produktionskapacitet med kortare tillverkningstider. IRB 5710 och IRB 5720 är med den utmärkta positionsrepeterbarheten (0,04-0,05 mm), banrepeterbarheten (0,1-0,14 mm) och bannoggrannheten (1-1,2 mm) mer exakta än övriga robotar i klassen.
ABB:s LeanID Integrated DressPack ger ytterligare skydd mot skador och kabelslitage i och med att processkablarna dras inuti robotens överarm och längs handleden istället för externt. Det innebär att man slipper svängande kablar och det ger skydd mot värme och kollisioner, en vanlig orsak till behov av robotunderhåll. Detta kan minska stilleståndstiderna och underhållskostnaderna och förlänga robotarnas livslängd med flera år. LeanID gör det också enklare att programmera och simulera med förutsägbara kabelrörelser i ABB:s offlineprogrammerings- och simuleringsprogramvara RobotStudio.
Filed under: Utländsk Teknik