RS Components stödjer rymdprojekt
Genom att sponsra universitetets ”satellitgrupp” hjälper RS studenter vid Warwick University med utvecklingen av nanosatelliter som kan analysera jordens atmosfär. Projektet stöds av svenska Rymdstyrelsen och satelliterna skickas idag upp i rymden från Kiruna.
Monteringen av WUSAT 2
Ett bilateralt avtal mellan tyska Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) och svenska Rymdstyrelsen ligger bakom REXUS-programmet, och satellitgruppen på Warwick University – Warwick University Satellite Team, WUSAT – blev under 2013 utvalda till att få skicka med nyttolast i raketen inom ramen för detta program. De har sedan dess arbetat med en CubeSat-kod som kallas WUSAT 2. Den kubformade nanosatelliten är 0,1 meter bred och har en massa på mindre än 1,33 kg.
Nanosatelliterna utvecklades för användning i rymdforskning och rymdvetenskap av akademiker världen över och kostar bara en bråkdel av priset på en traditionell satellit. WUSAT 2 skickas upp med REXUS-raketen från Sverige den 17 mars. En ljusspektrometer skjuts upp till en högsta höjd om 100 km och får sedan falla fritt tillbaka till jorden. Den skall övervaka och spela in olika ämnens ljusfrekvenser så att man kan skapa en densitetskarta över ämnen på olika höjd.
RS Components har stött missionen genom att skänka produkter och utrustning som behövts vid utvecklingen av WUSAT 2, exempelvis radiomodulerna ”Easy” – en nyckelkomponent i satellitens radiosändare samt elektriska komponenter som använts för prototypframtagning, för testning och för att bygga kretskort och kommunikationssystem för WUSAT 2.
Projektet har hållit på i två år, men RS har arbetat med WUSAT ända sedan 2007. RS har stött det långsiktiga målet – att lansera en satellit i en låg omloppsbana runt jorden för att utveckla specialiserad forskningsförmåga inom satellitteknik och för att marknadsföra ämnet rymdteknik och möjligheten för studenter att skapa sig en karriär inom rymdindustrin.
– Detta är det nionde verksamhetsåret för vår satellitgrupp, säger Dr. William E. Crofts, Director of Warwick Satellite Programme på Warwick University. Vi började utan att ha någon som helst kunskap om satellitteknik och utan att ens ha något laboratorium att jobba i. Men genom envist kämpande har vi lyckats hålla gruppen igång under sex år med konstruktionen av det elektriska elsystemet för ESAs månsatellit, ESMO, och nu har vi under tre år byggt och konstruerat egna satelliter.
– Under denna period har de studenter jag jobbat med varit enastående, och de företag som samarbetat med oss har varit både hjälpsamma och generösa. Jag är därför mycket stolt över att vi nu står inför denna betydelsefulla händelse: vår första raketbaserade uppskjutning. Vi har nu uppnått kritisk massa i vår grupp, inklusive sponsorerna, och kan därmed fortsätta utveckla projektet och etablera Warwick University som ett erkänt centrum inom satellitteknik.
Totalt 15 studenter inom olika tekniska områden har arbetat med WUSAT 2 under de senaste två åren. De har utgjort en tvärvetenskaplig grupp som kunnat tackla alla de tekniska krav som ställs inom satellitkonstruktion och satellitbyggen på denna nivå. Ett typiskt WUSAT-team består av en blandning av maskintekniker, elektrotekniker, systemtekniker och tillverkningsingenjörer.
– En av de stora styrkorna hos Warwick Universitys masterprogram är att det tillåter tvärvetenskapliga grupper att samarbeta med såpass stora projekt när de går det fjärde året på programmet. Detta är det närmaste en universitetsstudent kan komma att få erfarenhet av hur det är arbeta i ett verkligt arbetslag av ingenjörer, i ett större projekt i den verkliga världen, innan examen.
– Projekt som detta är otroligt värdefulla när det gäller utvecklingen av så kallade ”Centres of Excellence” och säkerställa investeringar i ingenjörskonstens framtid i Storbritannien, till nytta för oräkneliga branscher, säger RS talesperson, Tracey Taylor, Social SEO Executive. Vi önskar WUSAT 2 all lycka med projektet.
Filed under: Utländsk Teknik