Intel öppnar innovationscenter för IoT

Igår invigde stadssekreterare Daniel Johansson och Intels chef för EMEA, Christian  Morales, Intels innovationscenter för sakernas Internet. Det har fokus på kommunikation och smarta, hållbara städer.

Detta center i Kista  är det fjärde innovationscenter som Intel öppnar i år och som ingår i Intel Labs Europe.  De övriga finns i Tyskland, England och Turkiet.
Beslutet att öppna ett center för IoT i Kista motiverar Christian Morales, Intels vp/gm för EMEA , såhär:

– Sverige har alltid setts som en tidig användare av ny teknik.

Användningen av IoT ser ut att öka mycket snabbt, med en förmodad exponentiell tillväxt. Christian Morales visade en kurva som sträcker sig till 2018, på basis av prognoser från Gartner, Strategics, Machina Research och uppgifter från företag. Den pekar på 18 miljarder uppkopplade enheter där IoT står för ungefär 9 miljarder, smarta mobiltelefoner för drygt 4 miljarder, uppkopplade surfplattor 1 miljard, PC 2 miljarder och ett visst tillskott av smarta TV och ”wearables”.
Morades radar upp en rad områden där användningen av Iot kan ge viktiga värden:
* Smarta städer där IoT kan bidra till att minska luftföroreningar, t ex för omdirigering av trafik, smart belysning mm.
* Smarta byggnader, där IoT kan bidra till att skapa energineutrala byggnad och på sikt även energipositiva byggnader.
* Smarta elnät. I dessa skall förlusterna kunna sänkas med över 30 procent.
* Smart användning av apparater, som exempelvis kaffemaskiner. Som exempel har företaget Costa Express idag 20 000 uppkopplade kaffemaskiner som kan övervakas och hanteras centralt. Betalningen sker via börsen i Zürich och en betalningstransaktion kan göras på bara 3 sekunder. Maskinerna innehåller Intels vassa i7-processorer.
* Uppkopplade bilar. Såväl Volkswagen, Volvo som BMW arbetar med detta.
Daniel Jonsson, stadssekreterare uttryckte regeringens positiva inställning till etableringen av Intels IoT-center i Kista:

–  Det är ett gott betyg för Sverige! Det ligger i linje med vårt mål, att Sverige skall vara bäst i världen.  Och Intels IoT-center kommer att bidra till denna utveckling.

Han nämnde att beslutet att frigöra 700 MHz-bandet skapar möjligheter för IoT i nya affärsidéer.
Centret i Stockholm kommer att fungera som en mötesplats där svenska partners tillsammans med Intel kan utveckla, utvärdera, demonstrera och globalt skala ut nästa generations lösningar.

Det är mycket viktigt att svensk innovation och teknikkunnande uppmärksammas globalt. I innovationscentret kommer vi att jobba med ledande bolag och startups för att skapa lösningar som bidrar till en smartare värld, säger Erik Levander, direktör för telekom inom Intel EMEA.

Byggsektorn
I dagsläget samarbetar minst tio företag med Intels innovationscenter för IoT.
Yanzi är ett av dem. Företaget har utvecklat en plattform som sedan fyra år finns i drift hos byggföretaget Cramo.  De använder Yanzis lösning för att i sina bodar på byggarbetsplatser att ha kontroll över energiförbrukning, temperatur och fuktighet. Dessutom kan man avsyna grindar samt stänga och öppna dem. Allt kan övervakas centralt tack vare ett IoT-nätverk:

Exemplet visar mätdata från Cramos byggboda
r

Systemet är ett utmärkt verktyg för att identifiera energislöseri. Det går nämligen åt mycket energi att värma upp bodarna, hela 250 MWh per år!

Systemet är enkelt att installera, det är säkert och tillförlitligt och kan spara energi, säger Niklas Sahlgren, Yanzi.

BIM-standard
Ett annat företag är Tyréns. Det har också inriktat sig på lösningar för byggsektorn, men har en inriktning mot smart hantering av byggnadsinformation från IoT-nätverk. Företaget utvecklar modeller för byggnader och arbetar nu med ett Vinnovastött projekt för att få fram en standard för adresser för byggnadsinformation, BIM.  Allt skall ha en unik IP-adress i en byggnad.
Under pressvisningen hos Intel gav man exempel på vad man kan göra:
I en 3D–modell pekades en takmonterad projektor ut. Det centrala systemet kunde ge besked om projektorns funktion och t ex ange när det är dags att byta lampa, rengöra filter eller helt enkelt stänga av den när den inte används. I dagsläget visade den sig ha 15 W förbrukning i tomgång! Såväl energi som pengar kan sparas.
I framtiden kommer sannolikt varje armatur i en industri- eller kontorbyggnad att ha sin IP-adress liksom merparten av maskinell utrustning.
Det gör det möjligt att centralt, eller lokalt på surfplattor eller smarta mobiltelefoner,  övervaka var lampor har gått sönder eller hur länge de har varit i drift.
Därmed kan man undvika att sända ut en person för enstaka lampbyten eller fel. Åtgärderna kan samordnas för att spara pengar, säger Per Bjälnes, BIM-strateg hos Tyréns.

I den grafiska modellen för lokalen ingår också sensorer för temperatur, luftfuktighet och koldioxidhalt för att kunna kontrollera luftkvaliteten.

Smarta städer

I stadsmiljöer  kan IoT ge stora möjligheter till ett förbättrat klimat. I parkeringsgarage kan man exempelvis styra fläktar då koldioxidhalten blir för hög och spara energi genom att fläktarna inte körs kontinuerligt.
På bilden ser vi ett brittiskt system som täcker de brittiska öarna.

Systemet heter City Sense och har tagits fram inom ramen för ett ”Smart City”-projekt  i ett samarbete mellan Dublin City Council i samarbete med Trinity College Dublin och Intel Labs Europe.

 

Comments are closed.