Kvinnliga teknikstudenter vill inte bli IT-chefer
63 procent av de kvinnliga IT-studenterna säger nej till IT-chefsjobbet. Bland männen är motsvarande siffra endast 29 procent. Detta enligt en ny undersökning av TNS Sifo, beställd av telekomföretaget TDC.
TNS Sifo har på uppdrag av TDC undersökt framtidens IT-chefer: teknikstudenterna på landets högskolor och universitet.
Undersökningen visar att en stor majoritet av de kvinnliga IT-studenterna säger nej till IT-chefsarbetet. Nästan två tredjedelar, 63 procent, av kvinnorna lockas inte av jobbet. Motsvarande siffra hos männen är 29 procent.
TDC:s senaste IT-chefsundersökningar har visat en trend med ett ökat antal kvinnliga IT-chefer. 2007 var cirka 10 procent av IT-cheferna kvinnor, för att 2011 öka till 23 procent. Men denna trend riskerar nu att brytas. Av de studenter som kan tänka sig att bli IT-chefer är endast 7 procent kvinnor.
– Vår övertygelse är att mångfald, och därmed ett ökat antal kvinnliga IT-chefer i den annars så mansdominerande sektorn, skapar dynamiska organisationer med breda kunskaper, säger Peter Nilsson, HR-direktör på TDC Sverige. Den positiva trenden med fler kvinnor som IT-chefer som vi sett hotas nu enligt vår undersökning. Att inte ens var tionde kvinnlig IT-student kan tänka sig att bli IT-chef är både förvånande och illavarslande.
– Det är enormt tråkigt att det ser ut så här, men anledningen är ganska tydlig, säger Madeleine Kazemi, femteårsstudent på Industriell ekonomi med inriktning programvarudesign på KTH. IT-branschen är fortfarande en mansdominerad bransch och som tjej är det inte så lockande att behöva slå sig fram i en alltför grabbig miljö. Då kan nog andra miljöer locka mer. Att det dessutom fortfarande finns en föreställning om att man som tjej i IT-branschen är annorlunda tror jag också bidrar till att många tjejer inte är intresserade av jobbet. Man har ingen lust att hela tiden behöva förklara varför man vill jobba med it, trots att man är tjej. Detta har vi ett gemensamt ansvar för att förändra.
Undersökningen ger förslag på sätt att attrahera kvinnor till IT-chefsarbetet. Nedan är de fem mest uttalade.
1. Erbjud tekniska lösningar som möjliggör distansarbete. Hos 84 procent av kvinnorna är detta viktigt (jämförande siffra hos männen är 68 procent). Samarbetsverktyg, exempelvis videokonferenser, är det enskilt viktigaste IT-området för kvinnor.
2. Strulfria IT-system är ytterst viktigt för kvinnor. 72 procent av dessa tycker det är mycket viktigt (jämfört med 54 procent hos männen).
3. Friskvårdsbidrag är också uppskattat hos kvinnorna. 88 procent av kvinnliga IT-studenterna tycker det är viktigt. Motsvarande siffra hos männen är 55 procent.
4. Erbjud dem gärna ett eget rum. 34 procent av kvinnorna tycker det är viktigt, vilket är mer än dubbelt så många som männen.
5. Kvinnliga IT-studenter är mobila, så sök talanger över hela landet. En majoritet av kvinnorna tycker att adressen är oviktig.
I undersökningen ingick 253 IT-studenter som går på utbildningar där man potentiellt kan arbeta som IT-chef efteråt. De universitets- och högskoleutbildningar som fanns med i urvalet var främst civil- och högskoleingenjörsutbildningar med teknisk/it/data/industriell ekonomi-inriktning. De studerar på Kungliga Tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola, Linköpings universitet, Lunds universitet och ytterligare 16 tekniska högskolor och universitet över hela Sverige.
Insamlingsmetod var telefonintervjuer, genomförda av TNS Sifo under perioden 21 januari – 1 februari 2013.
Filed under: SvenskTeknik