Vi vann Embedded Award!
Årets Swedish Embedded Award fick fyra priskategorier i stället för tre. Miris AB och Prevas AB vann kategori "Enterprise", med bidraget Miris Liquid Analyzer, Robert Bäckström och Isak Ladeborn från Högskolan i Halmstad vann kategori "Student", med bidraget Smartbeat, Mikael Schwartz, från Umeå Universitet vann kategori "Micro/Nano" med bidraget Ljudlokalisator och Heliospectra AB fick Juryns Hederspris för sitt bidrag HELIO L4A.
Alla vinnarna, fr v Robert Bäckström, Högskolan i Halmstad, Mikael Schwartz, Umeå Universitet, Isak Ladeborn Högskolan i Halmstad, Per Düring och Anthony Gilley, Heliospectra AB, Tony Malmström, Miris AB, Kristoffer Andersson, Prevas AB
bild Göte Fagerfjäll
Vinnarna utsågs på "The Embedded Party" på kvällen efter första dagen av Embedded Conference Scandinavia och att juryns arbete varit svårt visades bland annat av årets extra priskategori. Genomgående var årets alla bidrag av mycket hög kvalitet och utsållningen var svår redan vid nomineringen.
Rätt näring till för tidigt födda
Kristoffer Andersson, Prevas AB, Tony Malmström, Miris AB
Årets företagspris (Enterprise Category) vanns alltså av Miris AB och Prevas AB, som tagit fram det första portabla instrumentet för mjölkanalys. Instrumentet används både inom sjukvården för att analysera bröstmjölk och ge för tidigt födda barn en korrekt näring och inom lantbruket för att optimera mjölkproduktion och ge mjölkbönder rätt betalt.
Miris AB är i det här fallet produktägare, medan Prevas AB är utvecklingspartner. Tony Malmström från Miris AB passade i sitt tacktal på att berömma Prevas för deras mycket snabba utvecklingsarbete.
Träna med telefonen
Robert Bäckström, Isak Ladeborn, Högskolan i Halmstad
Studentpriset (Student Catergory) vanns av Robert Bäckström och Isak Ladeborn från Högskolan i Halmstad. Deras bidrag, Smartbeat, gör det mycket enklare att använda sin smartphone också för träning. Produkten består av ett smartphonearmband med pulsmätning som ansluts till telefonen via headsetkontakten. En app i telefonen ger röstfeedback som berättar om träningen utförs i rätt eller fel intensitet.
Robert Bäckström och Isak Ladeborn vann en prischeck på 50 000 kronor, förutom diplom, plaketter och ära. Studentpriset är det enda som också innehåller en prissumma.
Leta ljud utan hörsel
Mikael Schwartz, Umeå Universitet
Mikael Schwartz från Umeå Universitet vann Mikro/nano-priset (Micro/Nano Category) med sin Ljudlokalisator. Det är ett avancerat handportabelt hjälpmedel för döva och hörselskadade. Ljudlokalisatorn visar vilka ljud som finns i omgivningen och varifrån de kommer. Apparaten är liten och på en grafisk display visas ljudens styrka, riktning och, om så önskas, också frekvensinnehåll. För att kunna få Mikro/nano-priset måste produkten innehålla mikro/nanosystemteknik, i det här fallet MEMS-mikrofoner.
Optimera växterna med ljus
Per Düring, Zsofia Nemethy och Anthony Gilley, Heliospectra AB
I år delades också ut ett hederspris, i det här fallet till Heliospectra AB, med bidraget HELIO L4A. Bidraget baseras på forskning som visar att alla växter reagerar olika på ljus och att det är möjligt att optimera önskvärda egenskaper genom att ändra färgspektrum, intensitet och belysningstider. Helio L4A är ett energieffektivt LED-baserat belysningssystem där alla dessa parametrar kan fjärrstyras och program läggas upp beroende på vilka egenskaper som önskas. På det sättet kan till exempel smak och utseende ändras och svinnet minimeras.
Professor Emeritus Bengt Magnhagen läser motiveringen för studentpriset.
Filed under: SvenskTeknik