Husse har hittat hem
Ronny Skiöld har efter en parentes i Katrineholm och Australien återvänt till mätinstrumentbranschen, nu som försäljningschef hos Anritsu. Här ses han med sin ständige följeslagare Zeke.
Ronny Skiöld, med erfarenhet från ledande befattningar inom mätinstrumentföretagen Tektronix, Testhouse Nordic och Rohde & Schwarz, är nu anställd i Anritsus svenska dotterbolag Anritsus AB, som fungerar som huvudkontor för den skandinaviska marknaden, beläget i Stockholmsförorten Kista.
Han har under sina fem första veckor i företaget arbetat med rekrytering av personal för försäljning och teknisk support. Kontoret i Lund, som tidigare hade två medarbetare, har nu utökats med två personer för support och en säljare och Anritsu satsar på en mer modern och större anläggning.
Var det då svårt att rekrytera personal?
– Vi arbetade med bemanningsföretag och lyckades anställa personer med den kompetens vi behövde.
Anritsu nu 20 personer i Sverige: Tretton i Kista, fem i Lund och två i Göteborg.
I Finland har Anritsu två kontor. Den danska försäljningen sköts av en säljare och tre distributörer medan försäljningen i Norge hanteras av en distributör.
– I Norden har Anritsu totalt 120 personer anställda, berättar Jonathan Borrill, marknadsföringschef för Anritsu EMEA.
Flertalet arbetar med forskning och utveckling i Danmark där Anritsu för ett antal år sedan köpte företaget GN Elmi.
Att Anritsu nu utökar i Lund finn tunga skäl till:
– Vi har många installerade system i regionen och vill nu öka vår support. Dessutom expanderar vi vår försäljning.
Det är mycket tal om lågkonjunktur nu, men Jonathan Borrill ser inga tecken på vikande försäljning.
– Förra året var ett mycket bra år för Anritsu, då vi växte snabbare än marknaden och vi uppnådde den största försäljningen på 10 år.
Neddragningarna hos Ericsson och Sony i Lundregionen eller Nokias stängning i Köpenhamn har inte inverkat negativt på nyförsäljningen av instrument.
– Uppsagda har sugits upp av Huawei och andra företag och vi ser en rad nya företag startas. Nya evolutioner tar fart och vi vill vara på plats där det händer.
En av huvudmarknaderna för Anritsu är instrument för optisk kommunikation.
– Hög bandbredd är den stora drivkraften. Från att ha varit en ”död” marknad under början av 2000-talet har optomarknaden verkligen vaknat upp. Särskilt gäller det 100 Gbit Ethernet.
Snabba opto- eller mikrovågslänkar behövs exempelvis för infrastrukturen till basstationer.
Anritsu grundades 1895 och har haft verksamhet i Sverige sedan 1985. Anritsu EMEA (Europa, Middle East, Africa) har huvudkontor i England.
Utveckling bedrivs i USA (i Morgan Hill, där Anritsu köpte företaget Wiltron), Japan och Europa. Den europeiska organisationen för utveckling omfattar ca 400 anställda, i Luton, Köpenhamn, Rom och Bukarest, för respektive områden handhållna instrument, system, protokollanalys och programvara.
Filed under: Nordisk Ekonomi