Nytt centrum för IoT
Över 500 personer deltog i ett heldagsseminarium om ”sakernas Internet” (Internet of Things, IoT) vid Swedish Institute of Computer Science (SICS). IoT är ett av de 10 hetaste teknikområdena under 2012, enligt analysföretaget Gartner.
Kristina Höök, chef för det nya IoT-centrat vid SICS.
Framtidens Internet beskrivs ofta som den ökande andelen uppkopplade föremål omkring oss. Det nya är att dagens internet utökas med allt fler uppkopplade föremål. Än så länge ser vi bara början av den här utvecklingen enligt SICS och ”sakernas Internet” har ännu inte trängt in i vår vardag, men allt fler användningsområden testas för tekniken och år 2020 räknar man med att det finns 24 miljarder uppkopplade prylar. Hälften av dem väntas kommunicera via mobilnäten, resten via wlan och andra kommunikationslösningar.
Konferensen var startskottet för ett nytt center för IoT vid SICS i samarbete med Ericsson, Microsoft, KTH, Mobile Life@Stockholm University, Wisenet, Swedish ICT och en rad mindre bolag.
– Sverige behöver ha en stark vision och en målmedveten satsning för hur vi kan använda det framtida Internet of Things, säger Kristina Höök, chef för det nya IoT-centrat vid SICS. ”Så varför inte fokusera på konsumenterna? Det vore radikalt annorlunda än den vanliga teknikfokuseringen. I Sverige har vi ju också en tradition att sätta människan i fokus.”
– Efter mobiltelefonrevolutionen så är IoT nästa stora affärsmöjlighet för Sverige. Det är oerhört viktigt att Sverige gör en kraftsamling inom detta område för att säkra framtida konkurrenskraft och arbetstillfällen, säger Christer Norström, vd för SICS.
– Vi har arbetat med Internet of Things i drygt tiotalet år nu och fokus har alltid varit på tekniken. Nu har vi kommit så långt med tekniken att vi kan börja använda den på bred front för att göra våra liv bättre, roligare och effektivare, säger Adam Dunkels, forskare vid SICS. Med operativsystemet Contiki, utvecklat och använt av programmerare och företag i hela världen, kan batteridrivna sensorer kommunicera över internet och via ”molnet”.
– Sverige har alla förutsättningar skapa en stor business inom nästa generations appar, till exempel inom hälsa och idrott. Vi har både kunnandet och intresset. Det är inte bara kreativt och häftigt – det är en rolig utmaning också, understryker Christer Norström.
En av talarna vid konferensen var Bu Fanjin, från CESI på industri- och IT-ministeriet i Kina. Kina genomför för närvarande sin tolfte handlingsplan för nationell ekonomisk och social utveckling. En viktig del i planen är en satsning på IoT. Bu Fanjin, deputy Chief Engineer vid CESI (China Electronics Standardization Institute) har tagit initiativ till den del av planen som handlar om IoT.
– Mobilt internet blir en allt viktigare del i Kinas ekonomiska utveckling. Antalet användare har redan nått 600 miljoner och tillväxten är snabb. Eftersom Internet of Things är en så viktig del i handlingsplanen så kommer både regering och industri att satsa mer på området, säger Bu Fanjin i ett pressmeddelande.
Uppenbart är att fokus allt mer börjar flytta från hårdvaruplattformar till förmån för erbjudna tjänster. Tjänster som lika gärna kan vara realiserade i molnet, istället för lokalt ute i den pryl som användaren har.
Filed under: SvenskTeknik