Georgios Psaros årets Polhemspristagare

Georgios Psaros har med sina flertaliga patent inom medicinsk teknik varit en av nyckelpersonerna bakom dagens moderna intensivvårdsrespiratorer och den senaste generationens effektiva narkossystem.

 

Georgios Psaros, Polhemsprisvinnare.
Foto: Yessica Thor

Georgios Psaros flyttade från Grekland till Sverige 1962 och började sin tekniska bana på 60-talet som medhjälpare till Rune Elmqvist, Pacemakerns uppfinnare, utbildade sig till ingenjör vid Stockholms tekniska institut och blev på 90-talet forskningschef på Siemens-Elema, idag Getinge-ägda Maquet Critical Care.

Polhemspriset tilldelas pristagare som uppvisat teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning av ett tekniskt problem, som även ska vara uthålligt miljövänlig. Polhemsrådets motivering av vinnaren lyder:
"2011 års Polhemspris tilldelas ingenjören och innovatören Georgios Psaros för innovationer och tekniska förbättringar till grund för världsledande produkter inom anestesi och ventilation, vilka har lett till betydande kommersiella framgångar och kvalificerad vård för patienter över hela världen."

– Jag känner mig väldigt stolt och hedrad över priset. För kreativitet krävs en kreativ miljö och därför är jag tacksam mot de kollegor som har möjliggjort mina framgångar genom åren, säger Georgios Psaros.

Efter en 46-årig karriär inom Maqet gick Psaros i pension 2008 och är nu verksam som mentor för unga entreprenörer inom medicinsk teknik, inom ramen för utvecklingsföretaget Karolinska Development.

Psaros och hans kolleger på Siemens-Elema utvecklade från 70-talet de servostyrda ventilatorer (i dagligt tal respiratorer) som skulle bli standard inom intensivvården världen över. De nya ventilatorerna var mer tillförlitliga, effektiva och användarvänliga.

Under 2000-talet utvecklade Psaros och hans forskningsgrupp en ny generation av elektroniska anestesisystem (narkosmaskiner). De nya, effektiva systemen har bättre ventilation, mindre anestesiförbrukning, snabbare nedsövning och uppvaknande, vilket innebär ekonomiska besparanden inom den kostsamma anestesivården. Täta maskiner tar bort risken för sjukvårdspersonal och minimala utsläpp av halogengaser skonar miljön.

Polhemspriset, som delas ut vartannat år av Sveriges Ingenjörer, är Sveriges äldsta pris som utmärker teknisk innovation och består av en medalj i guld med Christopher Polhems bröstbild och en penningbelöning på 250 000 kronor.

Comments are closed.