Midsummers solpaneler nästan tio gånger mer miljövänliga
En ny livscykelanalys (LCA) visar att koldioxidavtrycket från Midsummers svensktillverkade solpaneler är nästan 90% mindre än från konventionella kiselbaserade solpaneler tillverkade i Kina. Detta befäster Midsummers solpanelers plats bland världens mest miljövänliga energislag alla kategorier tack vare den egenutvecklade avancerade teknologin och den svenska tillverkningen.
– För en medveten konsument av förnybar energi är det absolut nödvändigt att se till hela livscykeln, d v s produkternas totala klimatpåverkan inklusive materialåtgång, materialval, produktion, transporter, drift m m, säger Sven Lindström, VD, Midsummer. Och naturligtvis att välja ett energislag med ett minimalt koldioxidavtryck. Här är Midsummers tunna solpaneler helt överlägsna, tack vare vår unika teknologi.
En ny studie visar att Midsummers svensktillverkade solpaneler genererar nästan 90 procents lägre koldioxidutsläpp än traditionella kiselbaserade solpaneler tillverkade i Kina, och bara en hundradel av de växthusgaser som till exempel den europeiska kolkraften ger upphov till.
Anledningarna är flera. Midsummers flexibla CIGS-solceller består inte av några tunga glas- eller aluminiummaterial, vilket minskar materialkonsumtionen betydligt. Det ljusabsorberande CIGS-skiktet är dessutom extremt tunt. Produktionsprocessen blir därmed snabb, med en låg energiförbrukning. Dessutom produceras nästan all el i Sverige fossilfritt. Midsummer själva använder enbart förnybar el i anläggningen i Järfälla.
Midsummers teknologi möjliggör att elen produceras där den förbrukas. Midsummers solcellstak är näst intill osynliga och installeras på såväl plåttak, takpannor och stora fabriksbyggnader och kan även helt ersätta papptak. Därmed produceras elen direkt på den byggnad där den ska användas.
Även produktionen av solpanelerna är lokal. Midsummer producerar sina solpaneler i den egna anläggningen i Järfälla utanför Stockholm och siktar nu på att expandera med ytterligare anläggningar i Europa. Det betyder både kortare transportsträckor och högre andel förnybar energi som används i produktionen än de kiselpaneler som tillverkas i Kina, som är världens största användare av kolkraft. Det skapar även lokala arbetstillfällen och bidrar till välfärden.
Rapporten (Life Cycle Assessment, LCA, of Midsummer’s Lightweight CIGS Solar Panels) presenterar det samlade miljöavtrycket från 1kWh elektricitet producerad med Midsummers tunna och diskreta solpaneler med CIGS-solceller ur ett livscykelperspektiv. Syftet är att förstå vilken miljöpåverkan Midsummers solpaneler har och att fortsätta utveckla metoder att förbättra produkten och processen. Studien följer ISO14041 standard och är verifierad av tredje part. Studien utfördes av miljökonsultbolaget Miljögiraff.
Filed under: SvenskTeknik