1 000 elever skall jaga stjärnor med Chalmersastronomer
Nu är anmälan öppen till årets upplaga av Forskarhjälpen, som arrangeras årligen av Nobel Prize Museum. Temat för året är ”Stjärnjakten”. Var finns nya stjärnor och under vilka förutsättningar bildas de? Det vill forskarna på Chalmers Tekniska Högskola ha hjälp att ta reda på. Totalt kommer cirka 1 000 högstadieelever från hela Sverige få möjlighet att delta i Stjärnjakten. Målet är att bidra med ny kunskap om vår galax.
”The Pillars of Creation”, en del av Örnnebulosan med flera stjärnbildande regioner. Bild: NASA, ESA, Hubble.
I Forskarhjälpen sammanför Nobel Prize Museum lärare, högstadieelever och forskare. Årets projekt ”Stjärnjakten” blir den tionde upplagan. Projektet handlar om rymden och att identifiera stjärnor tillsammans med tre forskare från Chalmers, Giuliana Cosentino, Rubén Fedriani och Jonathan Tan, alla på institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap. 1 000 högstadieelever ska utforska varsin region i vår galax för att hitta nya stjärnor som föds ur interstellära moln.
– Vi har redan mycket kunskap om rymden och stjärnorna i vår galax, men det finns fortfarande många mysterier kring hur nya stjärnor föds, säger Jonathan Tan på institutionen för rymd,- geo- och miljövetenskap på Chalmers Tekniska Högskola. Bildas stjärnor ensamma, som tvillingar eller i stora kluster? Studenternas arbete med att studera teleskopobservationer av stjärnor som bildas hjälper oss att bättre förstå denna process, inklusive ursprunget till vår egen sol.
Skoleleverna kommer med hjälp av forskarna att analysera bilder tagna i ljus med olika våglängder (från radio- till röntgenvågor), med teleskop på marken, från luften och från rymden. Giuliana, Rubén och Jonathan har sammanställt en introduktion till ämnet, samt korta filmer som presenterar de olika övningarna. Varje elevpar kommer sedan att på egen hand utforska interstellära moln i vår galax genom regioner de tilldelats av forskarna.
– Det här projektet är en jättebra möjlighet för oss, säger Rubén Fedriani. När man jobbar med barn brukar det viktigaste vara att de ska ha kul och lära sig något nytt, men i det här fallet är ett huvudmål att de faktiskt ska kunna göra nya upptäckter som vi har nytta av i vår forskning.
Projektet finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning.
Filed under: SvenskTeknik