Rörelseanalys blev bästa affärsidé

VectorizeMove har utsetts till en av landets 20 bästa affärsidéer av Venture Cup. Företagets grundare, Siddhartha Khandelwal, disputerade vid Högskolan i Halmstad i mars i år. Det är hans forskningsresultat som ligger till grund för affärsidén där rörelseanalys kan avslöja hälsoproblem hos både människor och hästar.


Joao Bentes, programmerare och medgrundare av VectorizeMove, och Siddhartha Khandelwal grundare och vd för VectorizeMove, under Venture Cups prisutdelning den 11 december 2018.

I går fick Siddhartha Khandelwal och hans nystartade företag VectorizeMove ta emot en check på 5 000 kronor samt den stora äran att vara bland de 20 bästa affärsidéerna i landet i konkurrens med 300 bidrag i årets omgång av Venture Cup.
– Det här är ett fantastiskt kvitto på att vårt hårda arbete har gett resultat, säger Siddhartha Khandelwal. Utnämningen är dessutom ett bra tillfälle för oss att berätta om vår affärsidé. Ännu viktigare är att vi kan rikta ett stort tack till alla otroliga personer som har hjälpt och guidat oss bakom kulisserna: HighFive Business, Högskolan i Halmstad, Chalmers Innovationskontor och många andra i hela världen. När vi börjar det nya året om några veckor, så gör vi det med dubbel kraft för att skapa bättre tjänster till en förbättrad rehabilitering av både människor och djur.
Siddhartha Khandelwal har utvecklat en metod där individers rörelsemönster analyseras med hjälp av bärbara sensorer. Analysen kan göra det möjligt att upptäcka Parkinsons sjukdom, demens, multipel skleros och andra neurofysiologiska sjukdomar på ett tidigt stadium. Samma metod kan även användas för att tidigt upptäcka hälta och andra relaterade sjukdomar hos hästar.
Hans-Erik Eldemark, innovationsrådgivare på Högskolan i Halmstad och HH Innovation, var en av dem som fick Siddhartha Khandelwal att ta steget från forskning till företagande.
– Det är mycket stimulerade och en stor förmån att få träffa och diskutera såväl teknik som affärsupplägg med Siddhartha. Jag ser fram emot att kunna göra det ett tag till, men snart är adepten mycket bättre än rådgivaren. Jag önskar Siddhartha allt gott som entreprenör i sitt viktiga företagsbygge och grattis till att ha kvalificerat sig till topp 20 i den nationella Venture Cup-tävlingen, säger Hans-Erik Eldemark.
– VectorizeMove och Siddhartha exemplifierar på ett fantastiskt bra sätt potentialen i innovationsarbetet och innovationsstödet som finns på Högskolan i Halmstad, säger Josefine Henriksson, vd på HH Innovation. Genom tillgång till hjälp, kontakter, kompetens, kapital och nätverk från både stödfunktioner, innovationsarenor och inkubatorer kan Siddharthas intressanta forskningsresultat bli till en produkt som kan möta samhällsutmaningar och göra skillnad för individen.
Venture Cup är en ideell organisation som årligen anordnar två nationella tävlingar. Syftet är att få fler att testa sina affärsidéer, och skapa hållbara tillväxtföretag genom tävlingar med feedback, utbildning, inspiration och nätverk.

One Response to “Rörelseanalys blev bästa affärsidé”

  1. Har inte Englands rugbylandslag använt rörelsesensorer i sin träning i flera år för att upptäcka småskador innan dem blir för stora? Låter som lite samma sak.