Färre känner oro att julhandla på nätet
Julhandeln väntas sätta nya rekord i år igen och prognoser pekar på att drygt var tredje julklapp sker online. En färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av NTT Security visar att fler svenskar känner sig trygga att handla på nätet i år jämfört med i fjol.
Var fjärde person (26 procent) känner oro för att deras kreditkortsuppgifter ska hamna i orätta händer när de julhandlar på nätet. Det är en kraftig minskning från 32 procent för ett år sedan. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av säkerhetsbolaget NTT Security bland drygt 1 100 svenskar.
Undersökningen visar även att var tionde har råkat ut för skimning, vilket innebär att någon olovligen har använt sig av andras kreditkortsuppgifter. Det är samma andel som för ett år sedan.
– Det är positivt att fler känner sig trygga att handla på nätet men det ställer också höga krav på näthandeln att garantera säkerheten och skydda kunderna mot cyberkriminella som ofta är mer aktiva under julhandeln, säger Henrik Davidsson, säkerhetsexpert på NTT Security.
Undersökningen visar vidare att män känner mindre oro än kvinnor. Cirka 23 procent av männen jämfört med 30 procent av kvinnorna uppger att de känner oro för att deras kreditkortsuppgifter ska hamna i orätta händer när julklapparna ska inhandlas på nätet.
– Trots att näthandeln är så säker den kan bli på många e-handelsbutiker finns det också många som brister. Var därför noga med att inte lämna dina kreditkort till nätbutiker som känns osäkra och som inte erbjuder säkra betalningslösningar.
Skillnaden mellan äldre och yngre personer är än mer påtaglig. Bland personer i åldrarna 16–34 år är det endast 15 procent som känner oro kring nätshopping i jul, jämfört med 32 procent bland personer i åldrarna 35–55 år. Det är alltså fler än dubbelt så många i den äldre åldersgruppen som är oroliga för att deras kreditkortsuppgifter ska stjälas jämfört med den yngre.
5 tips: så handlar du säkert på nätet i jul
Handla från din egen enhet, inte en lånad eller offentlig enhet. Du kan inte lita på den säkerhet som någon annan har infört.
Handla inte online över offentligt Wi-Fi om du inte använder VPN som säkrar anslutningen. Oskyddade Wi-Fi-nätverk ökar risken att cyberkriminella kan övervaka din aktivitet och fånga in lösenord eller kreditkortsnummer.
Handla på välrenommerade webbplatser och från varumärken som du känner igen.
Var varsam med att klicka på länkar i e-postmeddelanden. Användningen av phishing-e-post är en av de vanligaste attackerna som används av cyberkriminella, i synnerhet under shoppinghögtider.
Handla från webbplatser som stöder HTTPS (som visar lås i webbläsarfönstret). Det tyder på att webbplatsen har fattat ett medvetet beslut att stödja goda affärsmetoder och skruvar ner risken för att råka ut för bedrägeri.
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 17-21 november 2018. Totalt intervjuades 1134 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
Filed under: Svensk Ekonomi