Forskarna som elektrifierar Afghanistan och Afrika

En grupp forskare vid bland annat KTH har utvecklat ett planeringsverktyg för elektrifiering av utvecklingsländer. Verktyget har använts med framgång i bland annat Tanzania, Zambia, Nigeria och Afghanistan, och en av fördelarna är prislappen. Till skillnad från liknande verktyg som kostar miljontals kronor är OnSSET, som verktyget kallas, öppen källkod och gratis.

01kth05

En miljard människor världen över saknar fortfarande elektricitet, enligt Världsbanken. Detta är en av många anledningar till varför forskare vid KTH varit med och utvecklat OnSSET.
– I gruppen som utvecklat verktyget ingår sex KTH-forskare, och arbetet har också letts av oss, säger Mark Howells, professor i energisystemanalys vid KTH. OnSSET kan användas för att planera hur elnät ska kunna expanderas över större landområden. Men det kommer också till användning när mindre, lokala elnät ska byggas och vid val av energiförsörjning i enskilda hushåll, till exempel solpaneler eller elverk.
Mjukvaran, som lyder under en öppen källkod-licens, kan enkelt användas och modifieras efter behov. I grunden är OnSSET ett geografiskt informationssystem (GIS), som utgår från data om det eller de aktuella landområdena i fråga.
– Intressant och spännande är det förstås att bland andra FN och världsbanken har ett möte varje år där de diskuterar hur OnSSET ska kunna användas i utvecklingsländer för att elektrifiera dessa. Dessutom samarbetar framstående universitet som Cambridge tillsammans med KTH rörande verktyget.
Finns det då några alternativ till OnSSET? Ja, för de länder som har stora plånböcker.
– Detta är det första verktyget som baseras på just öppen källkod, och som kan användas fritt. Dyra alternativ finns. Ett av dessa alternativ har tidigare använts i Nigeria till en kostnad på runt motsvarande 40 miljoner svenska kronor. När vårt verktyg användes i landet hamnade motsvarande kostnad i stället på cirka 120 000 kronor.
Förutom geografiska data utgår OnSSET också från andra relevanta parametrar som befolkningstäthet, befintliga elnät, närhet till infrastruktur som vägar och järnvägar och tillgängliga kraftkällor.
– Att elektrifiera länder är till stor hjälp för deras utveckling. Ekonomin tillåts blomstra om el finns. Elektricitet ger också möjlighet till mobila betalningar och bankärenden.
OnSSET är resultatet av ett samarbete mellan KTH och Världsbanken (World Bank Group, WBG). Förutom Afrika och Afghanistan har verktyget även använts för studier i Latinamerika och vissa andra områden i Asien. Dessa studier har publicerats i IEA:s World Energy Outlook.

Comments are closed.