Radiovågornas pionjär
För 100 år sedan fick Guglielmo Marconi Nobelpriset i fysik för sina insatser inom radioteknikens område. Det uppmärksammas nu av Tekniska museet i Stockholm.
Genom Marconis uppfinningar och företagande tog radio ett rejält kliv från forskningslaboratorierna ut i verkligheten. Tekniska museet uppmärksammar det med en utställning som öppnar nu i morgon den 4 december. Ur museets samlingar har ett flertal radiohistoriska föremål med anknytning till Marconi plockats fram.
I utställningen visas föremål kring Marconis pionjärverksamhet. Hans insatser för flyget och sjöfarten exemplifieras med flera mottagare och sändare. Vid Titanics kollision med ett isberg 1912 spelade radiokommunikation en betydelsefull roll vid räddningsarbetet. Titanic var utrustad med apparater från Marconi's Wireless Telegraph Company, en tidig nödsändare från denna tid har tagits fram ur museets gömmor.
Ett par föremål är inlånade från Italien, Marconis hemland. Bland annat den radio som 1928 användes ombord på luftskeppet Italia vid en expedition till Nordpolen, ledd av Umberto Nobile. Italia havererade vid Spetsbergen och flera av expeditionens medlemmar omkom. De överlevande skickade ut nödrop med radion. Efter 48 dygn på isen hörde omvärlden Italias nödrop och flera länder skickade ut räddningspatruller, bland annat Sverige. Den 25 juni landade två svenska löjtnanter på isen i en tvåsitsig Fokker och räddade Umberto Nobile och hans hund Titina. Radion visas nu för första gången utanför Italien.
Utställningen invigs med seminariet A Wireless World i morgon den 4 december. Seminariet är ett samarbete mellan Italienska ambassaden och Tekniska museet med flera. Seminariet är öppet för alla.
Filed under: SvenskTeknik