Samarbete kan lösa brist på elkraftsingenjörer
Tolv nyfikna gymnasieelever är på plats på Högskolan Väst. De går andra året på teknikprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet i Trollhättan och är på campus för att göra laborationer inom elkraft. Allt för att de ska få nosa på ämnet elkraft och förstå hur det skulle kunna vara att jobba med.
Eleverna får testa i labbsalen på högskolan, foto: Anna Hallberg
– Allt sedan gymnasiereformen Gy 11 2011 är ämnet elkraft ganska osynligt på teknikprogrammet, säger Håkan Jensen, lärare på Högskolan Väst. Samtidigt är det brist på elkraftsingenjörer, branschen är orolig för framtida kompetensförsörjning och intresset är lågt bland ungdomar att utbilda sig inom detta. Detta vill vi ändra på.
Sedan ett år har man därför tillsammans med Nils Ericsonsgymnasiet och Vattenfall skissat på ett innehåll till en kurs som eleverna nu kan välja på andra året.
– Huvudsyftet är att visa på möjligheter och vad de kan göra sedan, säger Erik Vindhede, lärare på Nils Ericsonsgymnasiet. Många har inte en aning om vad elkraftsteknik är. De vet inte heller att man kan läsa detta här i Trollhättan.
De som har hand om dagens pass är Anders Axelsson, till vardags också konsult på ÅF men också lärare på högskolan, och Johny Haraldsson från högskolan.
– Idag är det fokus på att lära sig säkerhetsföreskrifterna i labbet. Det är jätteviktigt. Vi kommer också prata om hur spänning och ström mäts och också prova att koppla batterier själva, berättar Anders.
Under det år som kursen Teknisk specialisering pågår kommer man ses två gånger per vecka och få göra en hel del labbar. Det kommer också bli studiebesök bland annat på Vattenfalls driftscentral för att uppleva vad som händer där och hur en dag på jobbet kan se ut.
– Att visa vardagen för en ingenjör är viktigt för att man ska kunna få en uppfattning om yrket, säger Håkan Jensen. Vattenfall vill också visa praktisk övningar på fältet och vilka karriärmöjligheter det finns. För jobb finns det gott om.
För högskolans del handlar det också om att få fler studenter. Denna höst är det 27 studenter på elkraftsprogrammet och det finns plats för 40. Samarbetet är ett sätt att göra programmet mer känt.
– Samtidigt är det övergripande målet att utbilda för en arbetsmarknad och det är oroande att det är en sådan brist inom det här livsviktiga området. Idag är det så många delar i samhället som är beroende av el.
Text och foto: Anna Hallberg
Filed under: SvenskTeknik