Snart vet vi hur hunden mår
Simon Ignat studerar till civilingenjör i elektroteknik vid KTH, och fokuserar just nu på robotik och autonoma system. Parallellt med detta har han tillsammans med några andra uppfunnit en teknik som kommer att göra det möjligt för hundägare att ta reda på hur deras pälsklädda vänner mår.
Tracy, som uppfinningen heter, har precis börjat användas i fält för att samla in data om hundar.
Tekniken bygger dels på sensorer som samlar in hundars rörelsemönster, och dels mjukvara i form av maskininlärning som analyserar rörelserna.
Ut på andra sidan kan diagnoser sedan komma. Är hunden frisk? Sjuk? Problem med höfterna, eller nedstämd? Tracy ska ge svar.
– Tracy samlar in data från hundar genom ett halsband med sensorer som mäter hundens rörelser, säger Simon Ignat, som är teknikchef på Tracy. En rad olika frågor kommer att kunna besvaras. När sover hunden? När äter och dricker den? Går eller springer hunden, och hur ofta? Genom att samla in den här informationen kommer vi att se hur hunden beter sig, och därigenom kunna förstå hur den mår.
Gänget bakom tekniken skall bygga upp en databas med generella hunddata för att med tiden även kunna detaljstudera enskilda hundraser. De har precis sparkat igång insamlandet av data i fält, med 25 olika hundraser. Till sin hjälp har de forskare inom hundbeteende och hundpsykologer, som kan koppla ihop rörelsemönster med sjukdomar men också välmående.
– När generella data är insamlade kan vi förhoppningsvis se olika saker. Som om hunden är tröttast på sommaren eller vintern, eller hur den beter sig när ägaren inte är närvarande. Är hunden lugn eller orolig då?
Informationen skulle mer specifikt exempelvis kunna ge en fingervisning om hur hunden mår när den är på ett hunddagis, en fråga en hel del hundägare brottas med. När data samlas in under en längre tid kommer avvikelser och anomalier kunna registreras, både på den enskilda hundnivån som inom exempelvis en större mängd hundar, till exempel olika raser.
– Det går att se när hunden inte längre är lika aktiv. Beror det på höftproblem eller en enklare inflammation i ett muskelfäste? Sedan måste vi förstås ta höjd för att alla hundar inte går likadant, så det är relevant att ha både generella data och på individnivå.
Hur vet man då om jycken inte mår bra genom att samla in data om hur den rör sig? Ja, det är som sagt här som beteendevetare och psykologer som kan hundar kommer in i bilden. Hundar som inte nosar runt kan vara ett tecken på depression, liksom att hunden hänger med huvudet. Men Simon Ignat överlämnar den diagnosbiten till hundexperterna att jobba med.
Målsättningarna med Tracys, förutom att få matte och husse att veta hur hunden mår, kan till exempel vara att sänka veterinärkostnader. Människor spenderar mycket pengar på veterinärbesök (och återbesök), speciellt i USA och detta är något teamet bakom Tracy tror att de kan sänka.
– Vi tänker oss att Tracy både är så kallad B2C, mellan företag och konsumentmarknad, och mellan företag, B2B. Data som samlas in och bearbetas skulle kunna användas till lantbruksforskning och av fodertillverkare. Försäkringsbolag skulle kunna använda information för att bättre kunna räkna ut hur premier ska prissättas.
Skulle tekniken bakom Tracy kunna vara användbart även på andra djur? Kor? Katter? Grisar?
– Ja. Så kallade ”Pet wearables” är riktigt hett. Vår tanke är att titta på andra djur i framtiden, men vi börjar med hundar.
Simon Ignat har själv ett stort intresse för hundar och äger två rhodesian ridgeback.
– Tracy är ett sätt för mig att kombinera passionen för hundar med mitt stora teknikintresse.
Tracy befinner sig för närvarande i KTH Innovations förinkubator och får stöd av KTH Innovation.
Filed under: SvenskTeknik