Medel till smarta rekryteringar inom akademin
I april beviljade KK-stiftelsen medel till sju ansökningar inom programmet Rekryteringar. I år är det tydligt att flera lärosäten använder programmet strategiskt för att bygga starka kompletta forsknings- och utbildningsmiljöer.
– Ett föredömligt exempel är Linnéuniversitetets miljö inom Byggteknik, säger Malin Henningsson, ansvarig för programmet på KK-stiftelsen. De arbetar smart och systematiskt med olika ansökningar till KK-stiftelsen för att bredda gruppens kompetens så att den håller för en civilingenjörsutbildning.
Gruppen har precis fått en professor inom byggnadsfysik på plats, som KK-stiftelsen är med och finansierar tillsammans med företag inom fastighetsbranschen. Professorn rekryterades 2016 från Danmarks tekniska universitet (DTU), och kommer att vara en viktig drivkraft i forskningsgruppens fokus på trä, men han har även erfarenhet inom betong.
– I denna utlysning är vi därför extra glada att bevilja medel till två lektorer som ska komplettera i miljön genom sin kompetens inom ventilationssystem respektive byggnadsproduktion., säger Malin Henningsson. Lektoraten finansieras av lärosätet och KK-stiftelsen tillsammans, samt med ett mindre bidrag från näringslivet.
– Vi vågade nästan inte hoppas på att någon näringslivspart skulle gå in med kontanta medel till lektorstjänster, men det känns symboliskt viktigt. Där har Linnéuniversitetet gjort ett bra jobb, säger Malin Henningsson.
En ny utlysning för Rekryteringar är nu öppen och stänger i september 2017. Sökande är välkomna att kontakt programansvarig för diskussion om möjligheterna med programmet.
Följande projekt beviljades i Rekryteringar 16:
Lektor inom ventilationssystem, Linnéuniversitetet
Lektor inom byggnadsproduktion, Linnéuniversitetet
Biträdande lektor i hantering och lagring av återvinningsmaterial och biomassa, Linnéuniversitetet
Internationell gästprofessor inom framtidens energi – teknik för flödesmätning, Anestis Kalfas, Mälardalens högskola
Internationell gästprofessor inom inbyggda system för hälsa, Christian Pichot, Mälardalens högskola
Internationell gästprofessor inom hälsovetenskap, Anja Huizink, Högskolan i Skövde
Internationell gästprofessor inom avancerade glasmaterial, Doris Möncke, Linnéuniversitetet
Filed under: SvenskTeknik