Robotar lockade fram tävlingslusten hos studenter

Spänningen var på topp när nio lag tävlade i Sweden Robot Hack i lördags. På 20 minuter gällde det att få en industrirobot att bygga ett så högt torn som möjligt av träklossar och helst i en viss färgordning. Det visade sig vara en svårare utmaning än man kanske kunde tro.

11hskolvast01

Tävlingen utspelades på Produktionstekniskt Centrum på Innovatum i Trollhättan. Här, i ett av Sveriges bäst utrustade labb för industrirobotik där också Högskolan Väst forskare inom produktionsteknik finns, var det full aktivitet från morgon till kväll. Ett 30-tal studenter från flera högskolor och en gymnasieskola fick uppgiften att programmera en industrirobot till att bygga ett stabilt och högt torn av byggklossar i trä. I publiken fanns representanter från flera teknikföretag som var nyfikna både på tävlingen och på deltagarna.

Studenterna hade sex timmar på sig att programmera, testköra och finlira på sitt ”byggprojekt” innan tävlingsmomentet på 20 minuter startade. Det gällde att välja rätt taktik för att få så många poäng som möjligt. Tidsfaktorn gjorde också att de måste ta snabba beslut.

– De tävlande har tillgång till riktiga industrirobotar, men de använder en enklare typ av programvara som de känner till. De har också ett simulatorprogram där de först testkör sitt ”byggprojekt” innan de går vidare och kör sitt program i roboten, berättar Bo Svensson på Högskolan Väst som är en av tävlingsledarna.

Att det är skillnad på hur bygget fungerar i simulatorn och i roboten blev påtagligt för många lag i tävlingsmomentet. En och annan kloss ramlade ur konstruktionen och några lag tvingades avbryta sina moment i förtid. Men de flesta lyckades bygga ett torn och de såg alla olika ut eftersom lagen valt olika taktik.

Det vinnande lagets torn var mer än 40 cm högt och fick klart flest poäng. Laget HAL 9000 bestod av fem studenter som läser automation och mekatronik på Chalmers Tekniska Högskola. De var nöjda över att ha vunnit en check på 10 000 kr och kommenterade sin taktik så här:

– Vi satsade på en stabil konstruktion för att få så många poäng som möjligt. Fast det blev ändå inte riktigt som vi tänkt oss, vi lurade oss på simuleringen. Men det gick ju bra ändå!

Tävlingsjuryn bestod av representanter från teknikföretagen Combitech, NEVS, VBG Group, KUKA Nordic, GKN Aerospace och AH Automation. Jurymedlemmarna passade på att spana efter framtida medarbetare eftersom konkurrensen om ingenjörer är mycket stor.

– Vi vill att fler ungdomar ska få upp ögonen för ingenjörsyrket och de spännande utmaningar som finns där, säger Martin Rokicki från AH Automation i Kungshamn.

– Många tror att industrijobb är monotona och att arbetsmiljöerna är smutsiga, fast det är precis tvärtom. Den här tävlingen är ett av många sätt att nå ut till ungdomar, säger Karin Ericson från Combitech.

Tävlingen arrangerades av Högskolan Väst och Innovatum i samarbete med den ideella föreningen Sweden Robot Hack. Det var andra året i rad som tävlingen ordnades. 2015 gick den i Eskilstuna. Syftet är att stimulera till innovationer från svensk industri genom att skapa en kreativ och praktisk mötesplats för talanger och innovation.
De drygt 30 tävlingsdeltagarna var studenter från Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Nils Ericsongymnasiet i Trollhättan.
Text och foto: Christina Axelson

Comments are closed.