7 tips för ljussättning

Bristen på ljus under årets mörka månader gör att många svenskar känner sig trötta och nedstämda. Men med rätt ljussättningen i hemmet när man tittar på TV går det att motverka en del av tröttheten. Samsung och ljusdesignern Tatiana Bibikova har tagit fram en guide för hur man ljussätter ett rum för en bättre och mer energigivande TV-upplevelse.

01sams03

Enligt en ny undersökning från Novus, på uppdrag av Samsung, känner fyra av tio svenskar sig nedstämda under vinterhalvåret. Vad många inte tänker på är att ljussättningen i hemmet kan ha betydelse för vårt välmående. Inte minst under de många timmar som vi spenderar framför TV:n under eftermiddagen och kvällen. Samsungs undersökning visar att svenskarna tittar på TV mellan 21-28 timmar och att 47 procent släcker ner.
Rätt ljussättning i rummet kan ha betydelse för vårt välmående då studier visar att ljusets riktning, kvalitet och fördelning kan ha en positiv inverkan på våra energinivåer.
– Många känner av höst- och vintertrötthet och att öka ljuset inomhus på kvällen kan då vara ett bra sätt att motverka tröttheten. Vi får då in mer ljus under dygnet vilket kan göra att vi känner oss piggare, säger psykologen Helena Kubicek Boye.
Att få till en optimal belysning i TV-rummet är något som många svenskar upplever som en utmaning, främst i åldersgruppen 18-29 år, vilket är samma åldersgrupp som släcker ned när de tittar på TV i högst utsträckning.
– Idag tänker förmodligen många att ljussättningen i TV-rummet är oviktig för att man oftast har det mörkt när man vistas där. Därför är det spännande med den senaste skärmtekniken som öppnar upp för nya sätt att jobba med belysningen av rummet. För att få till en energigivande och bra belysning är det viktigt att fördela ljuset på olika platser i rummet, säger Tatiana Bibikova, ljusdesigner på ECO.
Ljusdesignerns bästa tips för ett optimalt ljussatt TV-rum är:

Belys väggen bakom TV:n för att minska kontrasterna mellan den ljusa TV-skärmen och väggen.
Belysningen ska inte blända, alltså inga armaturer som lyser för starkt eller som är riktade mot soffan där man tittar på TV.
Ljuset bör vara fördelat på flera olika platser i rummet och gärna på olika höjder.
Använd varm färgtemperatur på ljuset, om LED-belysning ska användas rekommenderas 2700 Kelvin eller varmare (1800K-2200K).
Förse lamporna med dimmer, speciellt på lampor med ljusgenomsläpplig skärm, så att du kan välja mängden ljus själv. Om LED-ljuskällor ska användas bör du välja en lampa som ger ett varmare ljus när den dimras ner. Vissa äldre LED-lampor ger bara mindre ljus när man dimrar, inte ett mysigare och varmare ljus.
Jobba med varierat ljus såsom mjukt ljus, riktat ljus ner mot golv/matta och riktat ljus på väggar och på vackra detaljer som önskas framhävas.
Använd olika riktningar på ljuset, från tak, bord och från golv. Se upp för störande reflektioner i blanka detaljer i inredningen eller TV:n. Välj gärna en TV med antireflexbehandling. Ett vanligt problem är reflektioner/speglingar i tavlor med glasfront.

Comments are closed.