2006/15 – Ledare – Stort intresse för embedded

Det har varit mycket tal om embeddedteknik den senaste tiden. Förberedelserna för Embedded Conference Scandinavia har pågått sedan i våras och samma sak gäller nominering av pristagare till de tre embeddedprisen.

Därför är det skönt att få kvitto på att arbetet har varit till nytta. Konferensen blev en stor framgång och det innebär att vi återigen har ett fungerande forum för embeddedbranschen. Att föreningen IM Embedded Technology är huvudarrangör är något av en garanti för att kvaliteten skall fortsätta att hållas hög. Och vi på Elektronik i Norden tänker fortsätta att dra vårt strå till stacken.

Det här aktualiserar förstås återigen diskussionen om vilka mässor och konferenser som fungerar och vilka som inte gör det. Det är tydligt att fokuserade konferenser kan fungera bra. Det har vi också sett tidigare. Men vi har också sett att kraven på konferensprogram har ökat de senaste åren. Det räcker inte att "bara" ha produktseminarier som hålls av utställarna, även om det är ett bra komplement.

Sedan har vi då de tre embeddedprisen; Stora Embeddedpriset, Embedded Student Award och minSTa Embeddedpriset. Också här är det IM Embedded Technology som är huvudarrangör (och vi drar återigen vårt strå till stacken), men här görs prisutdelningen i samarbete med Tekniska Mässan och pristagarna ställer ut på Tekniska Mässan.

Kombinationen Embedded Conference Scandinavia (den här gången dagen före Tekniska Mässan), Tekniska Mässan och de tre embeddedprisen är en stark kombination, men det är också uppenbart att en del företag tycker att det är för tungt att avdela en hel vecka åt mässarbete.

Det är nog dags att ta upp diskussionen på allvar om hur mässverksamheten skall se ut i framtiden och där ingår förstås de två elektronikmässorna i Stockholm och Göteborg. Fallande besökarantal på de stora mässorna ger "dåliga vibrationer", men intresset för konferensprogrammet under Electronix visar en framkomlig väg framåt. Mässan har nog inte spelat ut sin roll ännu, speciellt inte om den kan fungera som bas för många andra verksamheter.

Var är riskkapitalisterna?

Vi skriver den här gången en hel del om riskkapital och de förbättrade möjligheterna att få tillgång till riskkapital. Men det var inte lätt att hitta aktiva riskkapitalister på Tekniska Mässan i förra veckan.

Jag föreställer mig att ett pådrag i klass med embeddedpriset och möjligheten att komma i kontakt med ett tiotal intressanta nya projekt skulle intresserat amerikanska riskkapitalister. Detta under förutsättning att det hela hållits någonstans i USA förstås. Men i Sverige verkar det inte fungera på det sättet. Så vitt jag kunde se var det bara potentiella kunder, men inga finansiärer som flockades runt de nominerade pristagarna.

Då borde ändå flera av de nominerade företagen framstå som klockrena kommersiella framgångsmöjligheter. Ta bara ett företag som Acticut. De löser ett problem som alla verkstadsföretag i världen förstår och vill bli av med. Potentialen är enorm.

Eller ta ett företag som AB Mando, med sin Mandometer. Problemet med ätstörningar är enormt och globalt. Så vitt jag förstår har ingen annan kunnat visa tillfriskningsresultat som ens ligger i närheten.

Den riskkapitalist som vill satsa på ett projekt från ett tidigare stadium kan till exempel rycka tag i de två studentprojekten Wopto och Hinderdetektor. Återigen handlar det om mycket intressanta projekt, bägge två inom medicinsk elektronik. Men inga riskkapitalister stod på kö.

Ny regering

Vi får väl se om den nya regeringen gör någon skillnad när det gäller intresse att starta nya företag och, ännu viktigare, intresset för att låta befintliga företag växa. Det viktigaste är kanske inte stora kraftfulla åtgärder. Sådana brukar bli betydligt dyrare än vad de är effektiva. I stället vill vi nog se förenklingar och avskaffandet av några av de mest snedvridande reglerna och skatterna. Det finns fortfarande alldeles för många ställen där vansinniga marginaleffekter gör att företagare och privatpersoner förmås att göra val som är nationalekonomiskt felaktiga, men på grund av felaktiga regler och skatter privatekonomiskt korrekta.

{mosimage}{mosimage}

Comments are closed.