2 kW LDMOS för ISM
En ny serie högeffekts RF-LDMOS från Ampleon lämpar sig särskilt för uppvärmning och effektgenerering.
Transistorserien följer Ampleons Advanced Rugged Technology, ART, som bygger på nionde generationens processteknik för RF-LDMOS som klarar hög spänning. I praktiken betyder det tåliga transistorer för upp till 65 V spänning.
Den första produkten som drar nytta av denna process är ART2K0FE. Det är en 2 kW transistor för frekvensområdet 0 – 650 MHz, i keramisk kåpa med luftkavitet. Den är konstruerad för att tåla den tuffa behandling som ofta förekommer inom industrin, för vetenskapliga experiment och medicinska tillämpningar. Det kan innebära drivning av koldioxidlasrar, plasmageneratorer och vissa system för magnetröntgen.
ART-seriens transistorer passar för dessa applikationer eftersom de kan hantera mycket höga stående-vågförhållande (VSWR, SVF) som 65:1 vid 65 V. Så tuffa villkor kan koldioxidlasrar och plasmageneratorer ge i drift.
Eftersom dessa LDMOS tål hög spänning kan impedanserna i konstruktionen hållas högre vilket förenklar implementeringen och därtill resulterar i mindre variationer i produktion. Även verkningsgraden kan höjas, vilket är viktigt i nämnda högeffektapplikationer. Högre verkningsgrad betyder också att mindre och billigare kapslar användas.
Ampleon garanterar att komponenterna skall finnas att tillgå under 15 år.
Nu levererar Ampleon provkvantiteter av ART2K0FE, som är kapslad i keramik med en luftkavitet. Ampleon har även en övergjuten plastversion, ART2K0PE, som har lägre termisk resistans. Båda kommer att finnas i produktion under andra halvåret 2019.
Ampleon bildades i maj 2015. Det var tidigare NXPs affärsområde för RF effekttransistorer, men ägs numera av det kinesiska företaget Jianguang Asset Management Co Ltd. Försäljningen av detta affärsområde, inklusive dess personal, fabriker och teknik, var en nödvändighet för att NXP enligt USAs konkurrenslagar skulle tillåtas gå samman med Freescales affärsområde för RF-effekttransistorer.
Ampleons huvudkontor ligger i Nijmegen, Holland, där verksamheten för RF-halvledare inleddes för 50 år sedan av Philips.
Filed under: Utländsk Teknik