11 000 elever räknar stjärnor
Kan en enkel hushållsrulle fungera lika bra för att kartlägga ljusföroreningar som toppmoderna satelliter? Nu startar ForskarFredags massexperiment Stjärnförsöket där alla som vill kan vara med och räkna stjärnor på himlen tillsammans med forskare för att möta ett växande globalt miljöproblem.
Ser du stjärnan i det blå? Om inte kan det vara ljusföroreningar som stör. Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader innebär trygghet och trevligare städer, men har också visat sig ha negativa effekter för människor, djur, ekosystem och rymdforskningen.
– Det unika med det här projektet är att vi mäter de ljusföroreningar som människor upplever i sin vardag – utanför huset, på skolgården eller utanför scoutstugan, till skillnad från vanliga mätningar med satelliter, säger Urban Eriksson, forskare vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad, som tagit fram metoden.
Över 11 000 elever är anmälda och ska nu gå ut och räkna stjärnor på himlen tillsammans med scoutföreningar, fritidsklubbar, astronomiföreningar och privatpersoner. Metoden är enkel: En papprulle, snöre, mutter och tejp sätts ihop till ett mätredskap och en app laddas ner till telefonen. Sedan räknar man hur många stjärnor man kan se med blotta ögat genom röret i nio olika riktningar på himlen. Ju mer ljusföroreningar, desto färre stjärnor.
Massexperimentet är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag som arrangeras den sista fredagen och lördagen i september varje år. Festivalen har i år extra fokus på rymden med anledning av att det i år är 50 år sedan den första månlandningen.
– I ForskarFredags massexperiment hjälper deltagarna forskare i ett riktigt forskningsprojekt, säger Lena Söderström, projektledare på föreningen Vetenskap & Allmänhet. För forskarna är det en fantastisk möjlighet att få in stora mängder data som de omöjligt hade kunnat samla in själva.
Appen kommer vara öppen för inrapporteringar fram till den sista december 2019. Resultatet av de tidiga mätningarna kommer att publiceras under ForskarFredag den 27-28 september.
Filed under: SvenskTeknik